Andelen regelbundna gudstjänstbesökare i Sveriges kommuner

5 08 2022

I återupprepade undersökningar har forskare konstaterat att den svenska befolkningen är en av världens mest sekulära. Men sekulariseringen är inte jämnt spridd över Sverige. I vissa delar finns en förhållandevis religiös befolkning. Från 1988 till 2000 har drygt 76 000 människor svarat på enkätfrågor om hur ofta de besöker gudstjänst eller annat religiöst möte. Det är SOM-institutet vid Göteborgs universitet som varje år har ställt frågan. Det har då varit möjligt att svara aldrig, någon gång om året, någon gång i halvåret, någon gång i kvartalet, någon gång i månaden, någon gång i veckan eller flera gånger i veckan. De som svarat att de besöker gudstjänst minst en gång i månaden kallar jag för regelbundena gudstjänstbesökare. Till övervägande del besöker dessa kristna kyrkor. I andra religioner – till exempel islam – tenderar inte gudstjänster vara lika viktiga (istället poängteras rituell bön). I de undersökningar där regelbundna gudstjänstbesökares religion har undersökts brukar omkring 90 procent uppge att de är kristna och besöker kyrkor, medan endast var tjugonde uppger att de är muslimer och besöker en moské (en del går på gudstjänst utan att ange religion). När andelen regelbundna gudstjänstebesökare undersöks är det således i stort sett kristna gudstjänstbesökare.

Vid varje undersökningstillfälle (en gång om året) genomför SOM-institutet nya urval som avser att vara representativa med den svenska befolkningen. Vid varje undersökning är det inte tillräckligt stora urval för att dela upp och redovisa andelen gudstjänstbesökare på kommunnivå. I ganska många kommuner kommer då antalet svarande att vara för litet och inte ge en trovärdigt bild av andelen gudstjänstaktiva. Om däremot samtliga svarande sedan 1988 slås samman så är en sådan uppdelning möjlig. I figur 1 redovisas andelen regelbundna gudstjänstbesökare efter kommun.

Figur 1: Andel regelbundna gudstjänstbesökare efter kommun, aggregerat 1988-2020 (procent).

Som synes finns det stora skillnader i vanan att besöka gudstjänst i olika svenska kommuner. Rekordet finns i norrländska Bjurholm där nästan hälften uppger sig vara regelbunden gudstjänstbesökare medan var tredje invånare i grannkommunen Nordmaling besöker gudstjänst regelbundet. Ungefär på samma nivå är gudstjänstbesöken i Ydre i södra Östergötlands län. I kommunerna som ligger i norra Jönköpings län och södra Östergötlands län är andelen regelbundna gudstjänstbesökare 20-25 procent (i Jönköpings kommun är andelen 20 procent). Detta bibelbälte fortsätter in i Västergötland till kommuner som Ulriceham, Herrljunga, Vårgårda (27 procent, högst i Västra Götaland), Essunga och Alingsås. Medan norrlandskommunernas andel gudstjänstbesökare främst går att knyta till Laestadianska väckelsen är det förhållandevis starka gudstjänstbesökandet i det södra bibelbältet från Västergötland, över Småland och Östergötland starkt knutet till frikyrkor som Equmeniakyrkan, Alliansmissionen och pingströrelsen.

En titt på kartan visar också att andelen regelbundna gudstjänstbesökare är få i södra Skåne och Stockholmstrakten. Här har väckelserörelsen aldrig varit stark. I Stockholmstrakten är det ofta andelen gudstjänstbesökare inte övergår fem procent, även om andelen i Stockholms stad är 6,5 procent. I södra Skåne kommer andelen gudstjänstbesökare sällan över 8 procent. Minst andel regelbundna gudstjänstbesökare finns dock i bruksorten och avfolkningsbygden Munkfors i Värmland.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: