About

Jag är professor i statsvetenskap. Min tjänst på Linnéuniversitetet i Växjö är inriktad på svensk och jämförande politik. Min forskning rör politiskt beteende, partier och parlamentsforskning. Ett speciellt forskningsintresse är relationen mellan religion och politik.

6 responses

18 01 2011
Amanda

Hej Magnus,

jag och min klasskompis Lina jobbar på en uppsats om sekularisering, vi har läst lite av det du skrivit och tycker du tar upp många intressanta ämnen.
Du får väldigt gärna kontakta oss!

Med vänliga hälsningar Amanda och Lina

9 01 2012
Jacob Palme

Jag har idag läst nyheter i Dagens Nyheter om en studie som du gjort om att barn ofta rösta likadant som sina föräldrar. Den intresserade mig därför att det inte stod något om åldern på barnen. Jag röstade likadant som min pappa tills omkring jag fyllde 56 år. Min pappa hade röstat socialdemokratiskt, det hade även jag. Men i slutet av 1990-talet klargjorde socialdemokraterna att de verkligen tänkte börja avveckla kärnkraften, något som jag tidigare hade uppfattat som en politisk fint som skulle upphävas när det verkligen kom till kritan. Så från det år då socialdemokraterna la ner det första kärnkraftverket, bytte jag parti till folkpartiet. Framgår det av din studie hur barn ändrar sitt partival när de blir äldre, eller tittar din studie bara på förstagångsväljare. Jag skulle tro att frigörelsen från föräldrarna görs senare än vid första valet. Ju mer man mognar i sin förståelse för hur samhället fungerar, ju mer ökar sannolikheten att man inte längre röstar som mina föräldrar.

Du undrar varför jag bara nämner min pappa, men min mamma dominerades helt av min pappa och röstade som han tyckte var bäst i nästan alla val.

Jag kanske kan nämna att jag även varit medlem i SAP i många år och även i SSU, där jag även var ombud till kongressen ett år. Tidigare hade jag varit ordförande i SECO, Sveriges Elevers Centralorganisation. Numera är jag rekryterad professor emeritus i ämnet data och systemvetenskap vid Stockholms Universitet.

15 01 2012
Hagevi

Det är ett representativt urval av svenska medborgare 18-85 år som uppgivet sina föräldrars position på vänster-högerskalan. Du kan läsa lite mer om undersökningen på Surveyinstitutets hemsida (http://blogg.lnu.se/survey/) eller införskaffa boken ”Den svenska väljaren” (http://www.borea.nu/default.aspx?pageid=33&article=303).

Där kan du bland annat läsa att kvinnor ofta övertar sina mäns politiska åskådning, men att denna vana har minskat över tid.

14 05 2017
Kevin Cocke

Hej! Jag gör ett gymnasiearbete runt aftonbladets artikel ”Svårt att inte påverka sina barn politiskt”. I artikeln nämns en siffra på 75% (röster som sina föräldrar). Min fråga är nu vart hittar jag en bra källa till denna? Det är väldigt intressant och om du kan hjälpa mig vore det väldigt schyst! tack på förhand!

14 05 2017
Hagevi

Kolla i boken ”Den svenska väljaren” som kom 2011 om valet 2010. Där finns ett kapitel som heter ”Generation och politiskt arv” som kan vara av intresse för dig./Magnus

16 05 2017
Kevin Cocke

tack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: