Väljaropinion förebådar partisammanslagning

27 09 2008

Enligt Dagens Nyheter visar Synovates opinionsundersökning för september att det rödgröna blockets ledning över den borgerliga alliansen är 19,1 procentenheter. Dessutom ligger kristdemokraterna under 4-procentspärren (3,7 procent). Utan kristdemokraterna i riksdagen är skillnaden mellan blocken ännu större och svårigheten för de övriga partierna att komma ikapp inför riksdagsvalet 2010 ter sig än mer omöjligt.

För att säkerställa att inga borgerliga röster tappas bort inför kampen om regeringsmakten 2010 kan de borgerliga partierna agerar strategiskt enligt två modeller. Den första är mer traditionell men också mer osäker. Enligt denna förlitar sig de övriga borgerliga partierna att väljare som vill se en borgerlig regering stödröstar på kristdemokraterna så att de klarar 4-procentspärren i riksdagsvalet. Det kan till och med vara så att borgerliga partiledare uppmanar väljare att stödrösta på kristdemokraterna. Statsvetenskapliga undersökningar har visat att det skedde en stödröstning på kristdemokraterna i riksdagsvalet 1994, främst av väljare som egentligen föredrog moderaterna. Risken med stödröstningsstrategin är att den misslyckas och kristdemokraterna ändå hamnar under 4-procentspärren.

En mindre traditionell med mer säker strategi är att ett borgerligt parti eller flera borgerliga partier bildar en valallians eller till och med går samman med kristdemokraterna. Det har tidigare talats om en gemensam borgerlig partibeteckning i riksdagsvalet. En sådan skulle innebära att inga borgerliga röster skulle riskeras att hamna på hälleberget eftersom ett stort borgerligt parti inte riskerar att hamna under 4-procentspärren.

Även tidigare har organiserat borgerligt samarbeta och partisammanslagningar varit på tapeten utan att de blivit av. Vad är det som talar för att något sådant skulle hända nu? En anledning har redan nämnts ovan: risken att förlora borgerliga röster i kampen om regeringsmakten. En annan är att de väljare som i senaste riksdagsvalet röstade på olika borgerliga partier uppfattade sig stå varandra åsiktsmässigt nära. Jämfört med tidigare undersökta riksdagsval har de borgerliga partiernas väljare aldrig stått så nära varandra åsiktsmässigt. Men vad som är extra viktigt är att jag sett undersökningar som visar att de borgerliga riksdagsledamöterna uppfattar sig stå varandras åsikter nära. Avståndet mellan riksdagsledamöterna i de olika borgerliga partierna har aldrig uppmätts som så litet som nu. Allt detta visar att det finns ett gynnsamt läge för att öka det borgerliga samarbetet inför riksdagsvalet 2010, kanske genom en gemensam partibeteckning.

Att det finns en potential för väljarförändringar visar de senaste valens starkt ökade väljarrörlighet. Att presentera en gemensam borgerlig partibeteckning inför riksdagsvalet 2010 skulle kunna ge motsvarande väljareffekt som det utökade samarbetet gav upphov till inför valet 2006. Länge hade de borgerliga partierna legat efter socialdemokraterna i opinionen, men när samarbetet började komma igång på den borgerliga sidan kom dessa partier ikapp det rödgröna blocket och gick förbi. Möjligheten för en liknande utveckling kan uppfattas som liten inför riksdagsvalet 2010, men den förstärks av de faktum att en stor del av de väljare som av opinionsinstitutet Synovate uppges som ”osäkra”, det vill säga inte vill uppge någon partisympati, är gamla borgerliga väljare. Måhända är det så att dessa inte tvekar om vilket block de skall rösta på, utan vilket borgerligt parti som skall få deras röst på valdagen. Att det då blir ett borgerligt parti kan vara bestämt sedan länge. Om dessa osäkra ges en preferens om regeringsalternativen kan skillnaden mellan blocken nästan halveras. Om denna halvering sätts igång i samband med valkampanjen 2010 kan det rödgröna blocket med socialdemokraterna i spetsen uppfattas ha en starkt nedåtgående trend och få en kriststämpel på sig, medan den borgerliga alliansen får en positiv uppåtgående trend.

Det kan hända mycket inför valet.


Åtgärder

Information

3 responses

27 09 2008
Ulf Bjereld

Hej Magnus,

Du skriver att det skiljer 11.1 procentenheter mellan blocken. Det skall naturligtvis vara 19.1 procentenehter. Det var väl inget önsketänkande från din sida… 🙂

Ledsen för detta skrivfel (jovisst). För jag vill påpeka att övriga uträkningar är beräknande utifrån att skillnaden är 19,1 procentenheter. MH

27 09 2008
Lucas

Du skriver: ”Måhända är det så att dessa inte tvekar om vilket block de skall rösta på, utan vilket borgerligt parti som skall få deras röst på valdagen. Att det då blir ett borgerligt parti kan vara bestämt sedan länge.”

Hahaha du är för rolig du. Du förutsätter att 100% av de oskära väljarna ska lägga sin röst på något borgerligt parti och därefter drar du en slutsats utifrån ditt påstående. Låt mig säga så här: Ditt påstående, som snarare bör ses som en stor förhoppning, är inte sant. Statistisk sett existerar det alltid en spridning även bland de osäkra väljarna bland de olika blocken. Din slutsats blir därför också helt felaktig.

Borgarna kommer INTE att vinna valet 2010, hur mycket du än hoppas på det.
Jag skrattar varje dag!

Ha, ha ha. Tänk vad smart man kan vara om man antar att andra är totala dumbomar. Tala om önsketänkande. Ledsen Lucas, men enligt min beräkning innebär det att det alltjämt skiljer omkring 6 procentenheter mellan blocken till de rödgrönas favör när de osäkra bestämt sig. Det är alltså inte så att jag antar att alla osäkra röstar på borgarna, utan att flertalet gör det. MH

5 04 2009
Gemensam partibeteckning nästa för alliansen? « Magnus Hagevi

[…] sverigedemokraterna göra så att det parlamentariska läget är ovisst. Som jag nämnt i tidigare bloggposter så pekar opinionsläget och den parlamentariska situationen på partisammanslagningar på den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: