Oinbjuden gör klavertramp

12 10 2008

Två händelser de senaste dagarna kan komma att kasta om det politiska opinionslandskapet i riket. Det rör sig om regeringens bekämpning av den internationella finanskrisen och samarbetsproblemen i det rödgröna blocket.

Mona Sahlin vill bjuda in sig själv och socialdemokraterna till överläggningar med regeringen för att få vara med och ta impopulära beslut för att möta den internationella finanskrisen. Det är lite underligt att ett parti i opposition är så angeläget att göra något sådant. Kan det vara att socialdemokraterna gjort analysen att den borgerliga regeringen kan reda ut stormen själva, utan socialdemokraterna? Om något sådant skulle hända kan förtroendet för den borgerliga regeringen öka och om de har förmåga att propagandamässigt vårda en sådan framgång kan detta ligga kvar i väljaropinionen lång tid framåt. Det vet socialdemokraterna. Måhända är det därför de är angelägna att bli en del av krisbekämpningen. Efteråt kan de då säga att socialdemokraterna på nytt kallades in och räddade Sverige. Och går det åt pepparn är det ändå regeringen som får skulden.

Att socialdemokraterna skulle få något nämnvärt inflytande över krisbekämpningen är dock föga troligt. För det första är den borgerliga regeringen väl medveten om hur socialdemokraterna skulle förvalta en sådan inbjudan. För det andra har den borgerliga regeringen egen majoritet i riksdagen och inget behov av att skapa en blocköverskridande majoritet för sina åtgärder.

Det tycks också som väljarna fattat tycke för regeringens sätt att bemöta den internationella finanskrisen. Enligt Synovates opinionsundersökning som publiceras i Dagens Nyheter anser 67 procent av väljarna att de borgerliga partierna kan bäst hantera finanskrisen. Motsvarande andel för de rödgröna partierna är 33 procent. Frågan är dock vad dessa väljare tycker om regeringens sätt att hantera den internationella finanskrisen om några månader, för att inte tala om ett par år.

Samtidigt som den borgerliga regeringens sätt att hantera den internationella finanskrisen tycks ha stöd bland väljarna har oppositionens problem kommit i dagen. När Sahlin och miljöpartiets språkrör uteslöt vänsterpartiet från en eventuellt kommande regeringsbildning efter riksdagsvalet 2010 visades klyftan i det rödgröna blocket.

Vad som sedan hände understödjer den borgerliga argumenationen mot Sahlin som tar sikte på att hon inte är kompetent att leda landet. Inom det egna partiet fick Sahlin fick skarp kritik för sitt uteslutande av vänsterpartiet. Hon fick hon snabbt ändra ståndpunkt och acceptera vänsterpartiet som en koalitionspartner i en kommande regering. Av borgerliga politiker kan då Sahlin beskrivas mer som en spratteldocka än som en ledare som pekar med hela handen.

Den borgerliga regeringen ligger långt bakom oppositionen i opinionsmätningarna. För att detta skall ändra sig lär det behövas mer än att väljarna uppskattande klappar regeringen på axeln för krishanteringen och en vecka av klavertramp av oppositionsledaren.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

21 02 2009
Ännu fler satsar på borgerlig valseger 2010 « Magnus Hagevi

[…] borgerliga alliansen som valvinnare. Möjliga orsaker till opinionsförändringen har jag berört här, här och här. Det pågår en diskussion i vad mån vadslagning är en god indikator på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: