Statschefen använde religion som sammanhållande kraft

7 04 2020

Kungen är Sveriges statschef och med anledning av Coronapandemin höll han ett tal som sändes i SVT (talet kan ses här). Statschefen gjorde något som är mycket ovanligt i dagens offentliga samtal. I sitt tal knöt han an till religion som en sammanhållande kraft. Ibland gjorde han det uttalat, men ibland mycket försiktigt och mångtydigt. Men i talet fanns det en klar signal som uppfattades av många troende. Det är dock möjligt att den som inte är troende saknar verktygen för att tolka det religiösa budskapet i statschefens tal. Låt mig gå igenom de punkter som relaterar till framförallt kristen tro.

”Veckan som leder fram till påsk kallas ofta Stilla veckan. Den veckan inleds i dag, på palmsöndagen.” Här anger statschefen för första gången ett möjligt religiöst perspektiv i hans tal med en öppning till kristen tro. Utan att ta bort möjligheten att det också handlar om påsklov och ledighet säger statschefen också ”För mig och för många i vårt land är det en viktig och efterlängtad helg.” Han fortsätter: ”Och många går i kyrkan”.

Sedan ger statschefen en avskalad presentation som utan att fokusera på ett andligt och transcendent perspektiv bredvid det naturliga sammanfattar påskens budskap: ”Oavsett om vi firar den eller inte, tror jag att vi alla kan ta till oss av dess budskap: Vandringen är lång och mödosam. Men i slutet segrar ljuset över mörkret, och vi kan åter känna hopp.” Pandemi, sjukdom och död är en del av mörkret. Förvisso finns hoppet att pandemin en gång ska ta slut, men påskens kristna budskap gäller vår relation med Gud och ett hopp om liv efter döden.

Enligt kristen tro har Jesus lovat att vara med människorna ”alla dagar, tills tidens slut.” (Matteusevangeliet, kapitel 28, vers 20). Med tanke på att statschefen i övrigt hade ett religiöst inslag i sitt tal är det därför möjligt att han i slutet av sitt tal kreativt blandade en känsla av att människor i Sverige har en gemensam uppgift inför hotet från Coronapandemin med religion som sammanhållande kraft. Dels kan han mena att den svenska befolkningen möter hotet tillsammans i civilsamhället och välfärdsstaten (som säkert många sekulära uppfattade meningen). Dels kan det vara en referens till ett gudomligt löfte: ”Och även om det kan kännas svårt, så kom ihåg: Du är inte ensam.”.

Att personer på offentliga positioner på detta sätt poängterar religionens sammanhållande kraft är ovanligt i Sverige. Tidigare har det dock skett indirekt. Ett exempel är Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som i sitt Almedalstal 2014 citerade Dietrich Bonhoeffer, tysk präst och ett av offren för nazisterna terror, och hans tro om hoppet. Men direkta referenser till religion av den typ som statschefen gjorde i sitt tal är ovanligt. Det återstår att se om statschefen har startat en ny trend.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: