Hur bra tippade hockeyexperterna SHL 2019/2020?

14 03 2020
Bildresultat för le mat pokal

Nu har grundserien i Svenska hockeyligan (SHL) avslutats och i Coronavirusets tider får vi supportrar vänta ytterligare på slutspelet, kampen om Le Mat-pokalen och titeln svenska mästare. Redan inför första SHL-matchen i höstas publicerade flera hockeyexperter tips om hur serien skulle sluta. Jag har lyckats luska fram 50 hockeyexperter som publicerat sina tips offentligt i en tidning eller något liknande. Hur bra tippade dessa experter resultatet av SHL 2019/2020?

För att ta reda på detta har jag jämfört hockeylagens faktiska placering i den färdigspelade SHL-serien med den placering som respektive expert tippade att laget skulle få efter 52 omgångar. För att mäta detta används rangordningskorrelationsmåttet Spearmans rho. Detta mått sammanfattar likheten mellan två rangordningar genom att jämföra platsen i tabellen som experternas tippade att hockeylagen skulle ha inför säsongsstarten med deras faktiska placering i den färdigspelade tabellen. Spearmans rho varierar mellan –1,00 (två helt olika rangordningar) och +1,00 (två exakt likadana rangordningar). Ju närmare +1,00 tipset från en expert kommer, desto bättre stämmer tipset med resultatet av SHL-serien. Ju större avstånd mellan tippad och faktisk placering i SHL-tabellen, desto lägre värde. I tabell 1 redovisas hur väl tipset från 50 experter överensstämmer med resultatet av SHL 2019/2020.

Tabell 1: Samband mellan lagens placering i SHL:s sluttabell 2019/20 och tippad placering (Spearmans rho).

Den som bäst tippade hockeylagens placering i SHL-serien är Aftonbladets Mats Wennerholm som redan i juni presenterade sitt kamikazetips. Wennerholms seger är tämligen överlägsen. Det är betydligt jämnare mellan de korrelationer som avgör övriga experters placering. Jag har tidigare kontrollerat hockeyexperternas tips för säsongen 2016/2017 (se här). En viktig skillnad är att jag för några år sedan endast kunde hitta en kvinnlig hockeyexpert – Anna Lindbäck som då jobbade på Aftonbladet – medan det nu finns fler hockeyexperter som är kvinnor. Men alltjämt dominerar männen bland hockeyexperterna, speciellt bland denna upplaga av Aftonbladets tippande hockeyexperter som endast består av män. Tabell 1 visar också att alla experter tenderade att ha mer rätt än fel när de tippade – inget experttips har fått en negativ korrelation med det faktiska SHL-resultatet.


Åtgärder

Information

2 responses

3 04 2020
m88

m88

Hur bra tippade hockeyexperterna SHL 2019/2020? | Magnus Hagevi

3 04 2020
Hagevi

Det vet jag inte: jag har inte kollat det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: