Ulf Kristersson frågades ut av pastorer på Vårgårda möte

18 08 2018

I fredags var Moderaternas Ulf Kristersson på Vårgårda möte för att frågas ut av pastorerna Britta Hermansson och Robert Eriksson på Vårgårda möte (du kan se mötet här). Sedan 1968 bjuder Equmeniakyrkan (f d Missionskyrkan) in riksdagspartiernas ledare inför valet. Det är Equmeniakyrkans församlingar i Vårgårda kommun som arrangerar utfrågningarna.

Liksom vid årets fyra tidigare utfrågningar av partiledarna var Hermansson först ut som intervjuare. På samma sätt som tidigare fick också Kristersson beskriva sin familjesituation. Förutom att han var gift och hade tre döttrar kom Hermansson in på att hans fru läser teologi med avsikt att bli präst. Kristersson själv hade gått ur Svenska kyrkan som 18-åring – med motivet att han inte gillade statskyrkor – men har efter ett bröllop, tre dop och framtida begravning kommit fram till att det är dumt att inte vara med i en kristen församling som han uppskattar så mycket. Därför har han blivit medlem i Svenska kyrkan.

Kristersson berättade också om att det var lätt att gå ur Svenska kyrkan, men att det rent praktiskt var svårare för honom att gå med. På hans tredje försök gick det vägen. ”Det säger något om en kyrka där de har större vana att behandla de som vill lämna den än de som vill in i den”, sa Kristersson.

Hermansson frågade om Kristersson syn på skillnaden mellan religion och politik. Går det att få ihop? Kristersson menade att olika delar av livet präglas av olika logik och hänvisade till Hans Zetterberg. Medan vi inom politiken demokratiskt beslutar om vad som är rätt genom omröstningar är det inte samma logik inom vetenskap eller religion, hävdade Kristersson. Där röstar man inte om vad som är rätt, sa Kristersson (fast, vill jag själv påpeka, det var inom frikyrkorna som demokrati och omröstningar började användas i Sverige). Kristersson ville dock göra en poäng av att allt inte har med politik att göra.

Kristersson menade att politiken hade blivit mindre förlåtande och att man visade mindre tolerans. Politik, sa Kristersson, handlar inte främst om vem som har rätt, utan om att bära ett förtroende, något han menade att politiker hade bli sämre på att göra. Det hade blivit mycket gladiatorpolitik där ett syfte var att tala illa om andra. Valrörelsen är den sämsta tiden för seriösa samtal, sa Kristersson.

Stämmer din politik med din övertygelse? Frågan kom från Hermansson. Ja, sa Kristersson, men menade också att politik handlar om att hantera svåra målkonflikter och att de största problemen inte var orsakade av någon enskild politiker, utan har långsiktiga orsaker och kräver ofta långsiktiga lösningar.

Utifrån diskussionen om målkonflikter och långsiktighet kom Hermansson in på klimatfrågan och ville prata om vad Moderaterna menar med ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Kräver inte dessa beslut blocköverskridande överenskommelser? Det var oklart vad Kristersson svarade på detta. Istället gav han bakgrunden till hur Moderaterna i vissa delar resonerar om miljöpolitiken. ”Det vi gjort har vi gjort”, sa Kristersson, men att han i framtiden ville satsa på modern teknik och engagemang från företag och enskilda för att göra miljöförbättringar. I samband med detta nämnde Kristersson att i utvecklingsländer var tillväxt en fråga om liv och död. Kan vi vara med att göra så att deras utveckling kan ske utan att de gör samma misstag som vi har vi åstadkommit mycket, tyckte Kristersson.

Hur är det med flygskatten, undrade Hermansson, varför är Moderaterna emot den? Kristersson mål var inte att färre skulle flyga, utan att han var emot utsläppen. Därför skulle inte resan beskattas, men väl utsläppen (eftersom prislappen för båda lär synas på flygbiljetten kan denna distinktion uppfattas som något oklar). Kristersson poängterade att de åtgärder som vidtas för att förbättra miljön bör vara något som vi tror fungerar. Han refererade till Centerpartiets Annie Lööf som delade in olika partiers förslag i icke-frågor (klimatförnekare), symbolfrågor och ödesfrågor. Det var förslag av den sistnämnda typen Kristersson ville jobba med.

När det var dags för Eriksson att ställa frågor var flyktingpolitiken i centrum. Han påminde Kristersson om Reinfeldts besök på Vårgårda möte i förra valrörelsen (jag har skrivit om det här) och om öppna hjärtan. Sedan kom åtstramningen av flyktingpolitiken. Eriksson refererade till en artikel där författarna menade att medan Sverigedemokraternas främlingsfientlighet drevs av deras ideologi, så drevs Moderaternas och Socialdemokraternas restriktiva flyktingpolitik av pragmatism och populism. I artikelförfattarnas ögon var det sistnämnda vad som var omoraliskt.

Återigen påminde Kristersson att det finns målkonflikter. Han sa sig vara för öppenhet, men att han också ville ta ansvar för hur det går i Sverige. Kristersson menade att det problem som låg först var att lösa integrationen av de som nyss kommit hit och att det då inte var möjligt att ta emot 50 000 människor varje år. Han menade också att i ett demokratiskt samhälle måste politik vara förankrad bland människor.

Eriksson menade sig höra två berättelser, två verklighetsbeskrivningar. En där invandringen skapade en samhällskris. En där den svenska ekonomin går som tåget. Kristersson sa att båda stämmer. Det finns en högkonjunktur i världen, men han påstod också att det i Sverige utvecklas parallella universum där människor inte kommer in på arbetsmarknaden, utvecklar egen rättskipning och förhindrar kvinnors frihet. ”Vi har ärvt något i vårt land och det ska vi vårda. Vi kan inte äventyra det”, sa Kristersson.

Eriksson frågade också om familjeåterföreningen och varför små barn ska komma emellan. Kristersson svarade att Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om att svensk flyktingmottagning måste likna övriga Europas, annars söker sig många till Sverige. Han menade att asylrätten inte innebär att flyktingar kan välja vilket land de ska komma till, och hintade att flyktingar bör fly till andra länder. Vilka dessa länder var nämnde inte Kristersson.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: