Jan Björklund frågades ut av pastorer på Vårgårda möte

9 08 2018

På torsdagskvällen var det Liberalernas Jan Björklunds tur att frågas ut på Vårgårda möte (du kan se mötet här). Sedan 50 år tillbaka är det tradition att Equmeniakyrkan (f d Missionskyrkan) bjuder in riksdagspartiernas ledare för att frågas ut av pastorer. De som ställer frågorna är pastorerna Britta Hermansson och Robert Eriksson. Det är den andra av åtta utfrågningar av partiledarna inför valet som Equmeniakyrkan arrangerar tillsammans med samfundets församlingar i Vårgårda kommun.

Björklund är smidig, håller spänstiga tal och är rapp i repliken, men kan verka vara lite opersonlig. Detta utmanades rejält av Hermansson som ställde frågor om Björklunds familj och religiösa tro. Måhända hade Björklund redan offentliggjort det mesta av det han sa. När han beskrev sin gudstro, men inte ville kalla sig troende, och fick frågan ”Vad fattas dig?” blev han till sist svarslös.

En ganska stor del av utfrågningen handlade om politiskt engagemang. Björklund framhöll att han inte främst uppfattade politik som strider, utan som just engagemang för samhället, något som han menade sig dela med politiker i andra partier.

När frågorna blev mer inriktade på valet var – föga förvånande – utbildningspolitik först på agendan och utifrån skolan frågade Hermansson ”Vad brinner du för?”. Björklund framhöll att skolan ofta är avgörande för att klara sig i livet och att han utmanas av att en sjättedel av grundskolans elever inte har godkänt i alla ämnen. Elever utan gymnasieexamen har svårt att få arbete och hamnar i socialt utanförskap. Bland annat vill han anställa 18000 lärarassistenter för att avlasta lärarna administrativt arbete. Måhända är en del av detta arbete orsakat av Björklunds egna reformer.

Hermansson frågade även Björklund om EU som Liberalerna utsett till en av sina valfrågor. Björklund varnade för att valresultatet kan innebära att en tredjedel av riksdagsledamöterna vill att Sverige lämnar EU. Han menade att detta var ett exempel på extremistisk politik från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Istället vill Björklund utveckla det europeiska samarbetet och ge EU beskattningsrätt. Den goda föresatsen var att införa en koldioxidskatt över hela EU som ett led i att komma till rätta med klimatproblemen.

Eriksson frågade om det finns en ängslighet om religion bland politiker och Björklund höll med, men tyckte att religion har en given plats i samhället. Eriksson frågade då varför Liberalerna ville stoppa nya konfessionella friskolor. Björklund svarade att flera av friskolorna med konfessionell inriktning fungerar mycket bra, men att Liberalernas förslag rör oron om vad som sker i invandrartäta förorter där muslimska friskolor etablerar sig. Björklund menade att några av dessa har kopplingar till religiös och politisk extremism. Eriksson undrade då om det inte var drastiskt att förbjuda nyetablering av alla konfessionella friskolor och om det inte finns någon mer riktad åtgärd att stoppa de som utgör ett problem. Det alternativ som Björklund då nämnde var att stoppa muslimska friskolor, vilket han menade var en omöjlig lagstiftning. Några andra idéer för att lösa problem med religiös och politisk extremism i samband med friskolor nämnde inte Björklund.

Även Björklund fick frågor om människors ensamhet och behovet av civilsamhälle och gemenskap och Eriksson beskrev ensamhetens problem. ”Jag känner att du har rätt”, sa Björklund. Han framhöll att det är skillnad mellan individualism och egoism; individualism handlar om att kunna förverkliga drömmar. ”Men meningsfull frihet har man egentligen bara i gemenskap med andra”, sa Björklund.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: