Annie Lööf frågades ut av pastorer på Vårgårda möte

9 08 2018

Sedan 1968 bjuder Equmeniakyrkan (f d Missionskyrkan) in partiledarna för att frågas ut av pastorer. I år firar det som nu kalla för Vårgårda möte 50-årsjubileum. Först ut på onsdagskvällen var Centerpartiets Annie Lööf som under onsdagen frågades ut av pastorerna Britta Hermansson och Robert Eriksson (du kan se mötet här). Det var den första av åtta utfrågningar av partiledarna inför valet som Equmeniakyrkan arrangerar tillsammans med samfundets församlingar i Vårgårda kommun.

Utfrågningarna sker inför en tusenhövdad skara och framför en stor upplyst skylt med texten ”Hopp om framtiden”. Skyltens budskap står i kontrast mot den utvecklingskritik som många pastorer har inom Equmeniakyrkan. Även flera av frågorna från Hermansson och Eriksson speglade en sådan inställning. Kontrasten blev än starkare när pastorernas frågor riktas till en partiledare som försöker ge svensk politik mest optimistiska budskap om att förändring och utveckling är möjligt. Lööf framhöll att Centerpartiet står stadigt när andra förflyttar sig. Hon beskrev en värderingskamp i Västvärlden och i Sverige och menade att många målar i svarta färger för att sprida rädsla och oro: ”Jag vill stå för hoppet och framtidstro”.

Hermansson undrade om det verkligen är möjligt att kombinera sund klimatpolitik med ekonomisk tillväxt. Lööf menade att klimatförbättringar förutsätter innovationer, investeringar och företagsamhet från forskare och entreprenörer och gav flera exempel. ”Företagsamhet gör den gröna omställningen möjlig”, var hennes slutsats.

Lööf fick även tillfälle att tala om Centerpartiets flyktingengagemang och diskuterade några av Centerpartiets förslag. En fråga gällde varför Centerpartiet valt en mer flyktingvänlig linje än många andra partier. Lööf svarade då att det baserades på människosyn. Tyvärr utvecklade Lööf inte innehåller i denna människosyn och någon anmodan att göra så fick hon inte heller.

När det var Erikssons tur att ställa några frågor handlade de om civilsamhället och om Lööf ville stödja det. Eriksson uppfattade att civilsamhället var på tillbakagång, något som den ständigt optimistiske Lööf inte höll med om. Lööf lovprisade betydelsen av civilsamhället, men några konkreta förslag till dess stöd nämnde hon inte. Samtalet kom istället in på vad civilsamhället kunde göra för insatser om offentliga sektorn inte förmådde att leverera. Lööf ville dock inte veta av att staten inte skulle förmå att ta ansvar för vad hon kallade för statens kärnuppdrag. Däremot såg hon det som positivt att bland annat kyrkor kunde vara en utförare av skattefinansierad välfärd.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

16 08 2018
Pastorer frågade Jonas Sjöstedt på Vårgårda möte | Magnus Hagevi

[…] från den tidigare utfrågningen av Centerpartiets Annie Lööf som också sa sig stå för hoppet (jag har skrivit om den utfrågningen här). Det är tydligt att båda dessa politiker tagit till sig kampanjbudskap från andra länder. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: