Avgörande omgång i franska parlamentsvalet

18 06 2017

Idag söndag är den avgörande omgången i valet till den franska Nationalförsamlingen. Den stora frågan är om den nyvalde mittenorienterade presidenten Emmanuel Macrons parti La République en marche! (REM) ska få egen majoritet i Nationalförsamlingen. Många, jag med, trodde först att denna utmaning skulle bli för svår för Macron och att valet till Nationalförsamlingen skulle kunna präglas av en revansch för de partier vars kandidater blev bortröstade i presidentvalet. Men istället, som många gånger förr, ser det ut som om de franska väljarna vill ge den nyvalde presidenten en chans att föra sin politik genom att i parlamentsvalet rösta på hans parti.

Konkret gäller valet till Nationalförsamlingen 577 mandat fördelade på lika många enmansvalkretsar och sker i två omgångar. Nu i andra omgången får endast de kandidater delta som i sin valkrets samlat mer än 12,5 procent röster av valkretsens totala antal röstberättigade. Den kandidat som i denna omgång samlat flest röster blir vald till Nationalförsamlingen. Till dessa kommer ett litet antal parlamentariker som redan i första valomgången fick över 50 procent av rösterna i valkretsen vilket innebar att de blev invalda i Nationalförsamlingen.

I den första valomgången chockades Macrons konkurrenter. Valresultatet från denna omgång tyder på att REM, president Macrons mittenparti, och dess allierade MoDem kan få en rekordstor majoritet i Nationalförsamlingen. Enligt en sammanställning gjord av Göran von Sydow är REM med allierade vidare i andra omgången i 506 av de 577 valkretsarna. I de flesta av dessa valkretsar (273 valkretsar) möter dessa kandidater en kandidat från det traditionella gaullistiska högerpartiet Les Républicains (LR). Förutom stödet från Macrons supportrar kan dessa kandidater till viss del också få stöd av vänsterväljare som röstar emot högerkandidaten. I 34 valkretsar möter REM och MoDem en vänsterkandidat. Även i dessa valkretsar kan stödet för REM och MoDem drygas ut, men nu med högerväljare som inte vill bli representerade av en vänsterpolitiker. Till detta kommer 99 valkretsar där konkurrensen om mandatet i Nationalförsamlingen står mellan en kandidat från REM och MoDem och Front National (FN), det radikala högerpopulistiska partiet. Här kan REM och MoDem få stöd av den stora majoritet av väljare som ogillar FN. Det ser alltså bra ut för Macron och hans parti REM.

Om REM och MoDem får majoritet i Nationalförsamlingen (det kan till och med vara så att REM ensamma får majoritet) så kommer Macron att kunna gå vidare med sin politiska agenda. Det är den franska presidenten som utser regeringschef och har ett stort ansvar för fransk utrikespolitik. Förvisso kan Nationalförsamlingen avsätta regeringschefen, men med en presidentvänlig majoritet i Nationalförsamlingen är detta hot undanröjt och presidentens inflytande kommer också att gälla fransk inrikespolitik. Detta betyder bland annat en EU-vänlig politik och marknadsvänliga reformer av ekonomin. Fransk politik är dock inte bara något som sker i parlament. En fråga som inställer sig är i vad mån Macron och hans nya parti kan stå upp mot sannolika protester och demonstrationer från de grupper som ogillar hans politik. Efter dagens parlamentsval kan det bli en större utmaning för Macron och hans regering än politikerna i den franska Nationalförsamlingen.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: