Efter första omgången i franska presidentvalet

23 04 2017

Paradoxalt nog blev slutresultatet av den ovissa första valsomgången i det franska presidentvalet det som inför valdagen förväntades. Det franska presidentvalet sker i två valomgångar. I det första valet ställs alla hugade kandidater mot varandra. Eftersom ingen kandidat nådde över hälften av rösterna hålls en andra valomgång mellan mittenkandidaten Emmanuel Macron och Front Nationals kandidat Marine Le Pen, den franska radikala högerpopulisten, som är de två kandidater som samlade flest röster under första valomgången.

Inför den första valomgången söndagen 23 april visade opinionsmätningarna att det bara skiljde omkring 5 procentenheter mellan de fyra främsta kandidaterna. Samtidigt var osäkerheten i väljarkåren stor och många uppgav att de in i det sista väntade med att bestämma hur de skulle rösta. Men under sista veckan har Macron varit i ledningen i samtliga opinionsundersökningar som publicerats. Samtidigt har Le Pen varit bland de två främsta i opinionsmätningarna. Men hennes stöd har dalat några procentenheter så att högerpartiet Republikanernas Francios Fillon och yttersta vänsterns kommuniststödda kandidat Jean-Luc Mélenchon kommit allt närmare.

När rösterna räknats visade sig ändå att Macron och Le Pen stod rycken och dessa två får möta varandra i den andra valomgången som äger rum söndagen 7 maj. Flera opinionsmätningar har redan frågat väljarna vem av Macron och Le Pen som de skulle rösta på i en andra valomgång. I samtliga dessa undersökningar har Macron samlat en klar majoritet av väljarna. Om detta står sig tills första söndagen i maj och opinionsmätningar stämmer lika bra med verkligheten som var fallet vid första valomgången tycks således Macron bli franska republikens nästa president.

President Macron ser i så fall ut att få utöva sitt ämbete utan stöd av ett stort parti i den franska nationalförsamlingen. Hans egen organisation – En Marche! – är nystartad och utan mandat i det franska parlamentet. Utan ett klart stöd i Nationalförsamlingen kan den förda politiken under Macrons presidentskap till stor del vara i händerna på de partier vars kandidater han i så fall besegrat i presidentvalet. Det franska semi-presidentiella systemet innebär att regeringen är beroende av stöd i Nationalförsamlingen. Förvisso är det val till Nationalförsamlingen den 11 och 18 juni i år (även detta val sker i två omgångar) med möjlighet att rösta in parlamentariker som stödjer Macron, men det är inte sannolikt att En Marche! ska nå en så stor framång att Macron kan luta sig på dessa i Nationalförsamlingen. Han har dock fått stöd av François Bayrou (kanske en möjlig framtida fransk regeringschef) och hans parti MoDem (Demokratiska rörelsen), som dock endast har ett mandat i Nationalförsamlingen. MoDem har en starkare partiorganisation än En Marche! och Macron kanske rekommenderar sina anhängare att rösta på MoDems kandidater i det framtida valet till Nationalförsamlingen. Men även MoDem är ett litet parti och för att driva en effektiv politik i Frankrike behöver en president stöd av Nationalförsamlingens majoritet.

Om det oväntade skulle inträffa och Le Pen vann det kommande presidentvalet ställs även hon inför liknande problem som Macron skulle ha gjort. Front National har vara två mandat i Nationalförsamlingen och kanske skulle kunna få fler i parlamentsvalet. Det mest troliga är dock att en president Le Pen får majoriteten av Nationalförsamlingens ledamöter emot sig.

Frankrike kan således få en förhållandesvis svag president. Inför andra valomgången kommer jag att följa valkampanjen på plats i den franska regionen Occitanie som är en av Front Nationals starkaste bastioner. Jag ska då bland annat diskutera med olika partirepresentanter hur de ser på möjligheten att den franska presidenten troligtvis inte kommer att ha ett starkt stöd i Nationalförsamlingen.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: