Lämnar Miljöpartiet regeringen?

16 12 2015

Förutom på sport kan den spelsugne genom diverse spelbolag satsa pengar på politik. Ett av spelbolagen (Unibet) har gjort det möjligt att satsa pengar på om den svenska regeringen spricker. Enligt detta spelbolag bedömer spelarna det som mest sannolikt att regeringen inte spricker inom fyra månader. Konkret slår spelarna vad om Miljöpartiet finns kvar i regeringen 1 april. Oddset för att Miljöpartiet sitter kvar detta datum är lägre (1,15) än att Miljöpartiet har avgått innan dess (4,75).

Vilka överväganden som spelarna gjort framgår inte av denna vadslagning. Men det är egentligen tre parter som avgör vilka som blir vinnare och förlorare i vadslagningen. Den första parten är Miljöpartiet. Partiet har länge åtrått att få axla regeringsansvaret. Väl där har de stått ut med mycket för att visa sin regeringsduglighet. Klimatmötet i Paris blev äntligen den framgång som Miljöpartiet länge önskat kunna visa upp. Men i övrigt har det varit tunnsått, vilket framförallt regeringens förändrade flyktingpolitik visar. Regeringens restriktiva flyktingpolitik har inneburit att Miljöpartiets vallöften svikits. De miljöpartistiska statsråden har gjort klart att gränsen nu är nådd och att de inte kan vara med på ytterligare restriktioner än de som regeringen nu har föreslagit. Det är ändå något helt annat än vad som partiet lovade väljarna inför riksdagsvalet och vad partiets medlemmar fattat beslut om.

Regeringens restriktiva flyktingpolitik kan generera krav på att Miljöpartiet ska lämna den. Dels kan sådana krav komma från väljarna, dels från partimedlemmarna. Som jag visar i min bok Den svenska väljaren 2014 ville Miljöpartiets väljare i riksdagsvalet ha ett öppet flyktingmottagande, men få av MP-väljarna tyckte att flyktingfrågan var speciellt viktig för vilket parti de röstade på. Det kan betyda att en stor del av Miljöpartiets väljare kan ha överseende med hur partiet svikit vallöftet om en öppen flyktingpolitik. Samma sak behöver dock inte gälla medlemmarna i Miljöpartiet. Partimedlemmar brukar vara mer ideologiskt övertygande än samma partis väljare. Kravet på att lämna regeringen är därför sannolikt starkare bland Miljöpartiets medlemmar än bland deras väljare. Nu när klimatmötet i Paris över och segern bärgad kanske det är lättare att lämna regeringsskutan, bara om en för Miljöpartiet lämplig anledning dyker upp.

Den andra parten är Socialdemokraterna. Till skillnad från Miljöpartiet framstår det som om Socialdemokraterna helt klart vill vara i regeringsställning. Men vill de till varje pris dela regeringsansvaret med Miljöpartiet? Till viss del kan Miljöpartiet vara en barlast som Socialdemokrater är redo att hiva överbord. En socialdemokratisk enpartiregering skulle i större utsträckning kunna göra kompromisser med borgerliga partier i frågor där det är tveksamt om Miljöpartiet vill vara med: försvaret, flyktingmottagande, energi med mera.

Vad gäller flyktingfrågan har statsvetarna Andrea Spehar, Greg Bucken-Knapp och Jonas Hinnfors visat att socialdemokratiska regeringar för en relativt restriktiv flyktingpolitik, i alla fall jämfört med borgerliga regeringar. Utifrån denna forskning är det möjligt att anta att Socialdemokraterna har en större benägenhet att föra en mer restriktiv flyktingpolitik än Miljöpartiet. Dessutom kan Socialdemokraterna uppfatta ett större behov att göra så. Detta ger Socialdemokraterna en möjlighet att agera om de vill förändra regeringens sammanställning. Om regeringen beslutar att införa ytterligare restriktioner i flyktingmottagandet är det mycket möjligt att Miljöpartiet och dess statsråd inte mäktar med detta. Ett sådant drag från Socialdemokraternas sida skulle antagligen innebära att Miljöpartiet lämnar regeringen.

Den tredje parten i detta drama är oppositionen. Om oppositionen lägger en misstroendeförklaring och den vinner stöd i riksdagen så kan två saker inträffa: regeringen avgår eller statsministern utlyser extraval. Oppositionen har alltså inte hela frågan i sin hand, utan även statsministern kan agera vid en misstroendeförklaring. Vad gäller oppositionen är en fråga vad den har att vinna. Hoppas den på att regeringen avgår och en ny regering ska tillsättas så kan det vara regeringsmakten som hägrar. Frågan som då infinner sig är vilka partier som ska bära upp denna regeringsmakt. De fyra partierna i Alliansen måste i alla fall få passivt stöd av andra partier, vilka det nu skulle vara. De socialdemokrater som fått se sin statsminister bli avsatt i en misstroendeomröstning kommer knappast att stödja en ny regering bestående av hans vedersakare. Då återstår egentligen endast Sverigedemokraterna. Skulle de vilja stödja en alliansregering och till vilket pris? Skulle Alliansen vilja vinna regeringsmakten med stöd av Sverigedemokraterna (eller, för den delen, ett misstroendevotum med stöd av Sverigedemokraterna)? I nuläget är ett nej det troligaste svaret på dessa frågor.

Det andra utfallet av att oppositionen vinner en misstroendeomröstning är att statsministern inte avgår utan utlyser extraval, vilket är möjligt att göra enligt regeringsformen. Om de borgerliga partierna inte vill ha extraval utan endast en ny regering är detta alltså en risk att kalkylera med vid en eventuell misstroendeförklaring. Frågan är då om regeringspartierna (speciellt statsministerns eget parti) eller något av oppositionspartierna tycker sig tjäna på ett extraval. I nuläget är Sverigedemokraterna i en sådan position, möjligtvis även Centerpartiet. Övriga partier riskerar att förlora riksdagsmandat på ett extraval. Utifrån en kalkyl av partiernas röstmaximering är därför inte ett extraval att vänta vid en framgångsrik misstroendeförklaring. De flesta partier, även statsministerns, tycks förlora på ett extraval. De möjliga utfallen av en misstroendeförklaring innebär att ett sådant förslag sannolikt inte kommer att nå framgång i riksdagen.

Om Miljöpartiet ska lämna sina statsrådstaburetter innan april 2016 är det snarare den interna splittringen inom regeringen och inte en misstroendeförklaring som är orsaken. De som satsat sina pengar på att Miljöpartiet avgått från regeringen före 1 april nästa år hoppas givetvis på att högoddsaren ger utdelning.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: