Resultatet av statsvetarnas valtips 2014

20 09 2014

Inför valet till riksdagsvalet tippade, som vanligt, statsvetarna på Linnéuniversitetet de olika partiernas valresultat. I tabellen kan medelvärdet för statsvetarnas tips jämföras med det faktiska valresultatet genom procentdifferensen för respektive parti.

Tabell: Statsvetarnas tips inför valet till riksdagsvalet och valresultatet (medelvärden, procent och procentdifferens).

Presentation1

Förvisso är inte alla statsvetare valforskare och statsvetenskap består inte i att sia om framtiden. Medelavvikelsen mellan statsvetarnas genomsnittliga tips för respektive parti och deras valresultat var 1,06. Störst problem hade statsvetarna med att förutspå Miljöpartiets resultat, som verkar ha minskat under sista veckan före valet.

Vinnaren av tipset är Helen Lindberg som får priset att Världsnaturfonden planterar ett tiotal träd i världens regnskogar.

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

21 09 2014
Gunnar Olofsson

Hej Magnus. Hur ser det ut om man ställer Linné-statsvetarnas vägda genomsnitt mot de sammanställningar som t.ex. Henrik Oscarsson och Novus gjorde av opinionsundersökningarna vid den tidpunkt ni gissade – vilket tyck ha varit den 8-9 spetember?

22 09 2014
Hagevi

Hej Gunnar
Det är bara för dig att ta fram miniräknaren och börja kalkylera, Gunnar. Snart presenterar jag en jämförelse med sista mätningen av opinionsföretagen före valet. Det är några dagar senare än vad du efterfrågar.
Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: