Spekulationer om möjlig regering

15 09 2014

Valresultatet gav inte majoritet åt något av de traditionella baserna för regeringsbildning i och med att varken de rödgröna eller Alliansen fick egen majoritet. Jag har i en tidigare bloggpost (läs här) spekulerat i möjliga regeringar. Nu efter riksdagsvalet är några möjligheter uteslutna, medan andra är kvar. Tillåt mig att återge dessa.

En första potentiell regeringskoalition är mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den skulle kunna bli möjlig med rödgrön majoritet i riksdagen, men också utan rödgrön majoritet. Fördelen för en S-MP-regering skulle vara att den ibland kunde få stöd av ett borgerligt parti eller Sverigedemokraterna (vilket i dagsläget är kontroversiellt) om Vänsterpartiet skulle uppfattas som för omöjliga i en fråga.

En andra möjlighet är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte vill bilda en minoritetsregering, men väljer att blicka åt höger för stöd. Då kan Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna – alla, bara två eller kanske enbart ett av partierna – vara attraktiva för S och MP. Frågan är om en sådan konstellation uppfattas som lika attraktiv för de borgerliga mittenpartierna. Hitintills tycks de vara mycket avvisande.

En tredje möjlighet, speciellt om de rödgröna inte får en egen majoritet, är att Socialdemokraterna ensamma lyckas bilda en minoritetsregering. De kan då, på samma sätt som på 1980-talet, hoppa tuva mellan partierna i riksdagen i jakt på en majoritet.

En fjärde möjlighet, som också kan träda in om inget av de politiska blocken får egen majoritet, är mer okonventionell. Men efter en tid av eventuellt dödläge i regeringsförhandlingarna kanske några tycker det är dags att tänka nytt. Då kan de mindre partierna i mitten – Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna – försöka att bilda en minoritetsregering. Ett sådan var på gång 2002 utan att då nå ända fram. Men om en sådan regering blir av kan vi få vår första miljöpartistiska statsminister.

En femte möjlighet är att de två stora partierna kallar till en gemensam presskonferens och meddelar att de två stora statsbärande partierna gemensamt tar ansvaret för Sverige. Svensk politik får då en ”stor koalition” (som det heter på kontinenten) där Socialdemokraterna och Moderaterna bildar en majoritetsregering och lämnar resten av partierna utanför.

Nyval, då? Det har inte inträffat sedan 1958. Jag tror att partierna i det längsta kommer att undvika ett nyval. Ett sådant riskerar att inte lösa problemen som orsakar nyvalet. Istället kan politikerna mycket väl få en riksdag efter ett nyval med samma problem som var orsaken till det.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

15 09 2014
Alf Karlsson

Naturligtvis skulle en ”stor koalition” med ett Alexanderhugg lösa knuten och skapa en parlamentarisk majoritet, men genom Fredrik Reinfeldts snabba avgångsbesked, försvåras troligen beslutsfattandet inom Moderaterna till den grad att detta omöjliggörs. Dessutom skulle sannolikt båda partierna drabbas av en svekdebatt, som måste vara minst lika avskräckande som ett extraval.

Alltför livligt taktiskt manövrerande kan också leda till att SD de facto får möjlighet att avgöra om en S- och MP-regering skall fällas på budgeten redan i höst. Då är man tillbaka på ruta ett och samtidigt kanske ett steg närmare ett extraval.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: