Kampen mellan blocken II

10 09 2014

Nu duggar opinionsundersökningarna tätt. Jämfört med antalet opinionsundersökningar för 10-15 år sedan är det fler opinionsföretag som genomför fler mätningar under de sista veckorna inför valet. Detta är i grunden bra. Väljarna får mer information om partierna för att kunna göra mer informerade val. Nackdelen kan vara ”speljournalistik”, att den medialiserade politiken handlar mindre om dess innehåll och mer om vinnare och förlorare i opinionen. Men det är långtifrån säkert att denna diskussion beror på opinionsmätningarna. Kanske skulle matchreferaten om kampen mellan partierna vara lika intensiv även om vi fick ta del av ett färre antal opinionsmätningar inför riksdagsvalet. Men då skulle diskussionen vara byggd på sämre information.

I en tidigare bloggpost jämförde jag opinionsstödet mellan de politiska blocken från 1960-talet och framåt. Som mätpunkt använde jag Sifo:s opinionsmätning i början av september. För några år sedan, då det gjordes färre opinionsmätningar var det självklart vilken av Sifo:s mätningar som genomfördes ”i början av september”. Nu kommer mätningarna så ofta att det inte ens för ett opinionsföretag är självklart vilken mätning som görs ”i början av september”. Mångfalden av mätningar blir i detta fall än mer relevant om skillnaden mellan blocken snabbt förändras. Så tycks ha skett ”i början av september”, ett tecken på stor rörlighet bland väljarna. Därför publicerar jag nu en jämförelse av opinionsstödet mellan blocken med Sifo:s andra mätpunkt ”i början av september” som visar på ett mindre avstånd mellan de politiska blocken. Blockskillnaden är då 4,5 procentenheter till det rödgröna blockets favör.

Nedan finns en tabell över olika opinionsundersökningar som Sifo genomfört runt första september innan ett riksdagsval sedan 1960, totalt 17 riksdagsval. Mellan 1960-1985 bildar s+vpk block, därefter ingår även mp. Mellan 1960-1988 bildar m+c+fp block, därefter ingår även kd. Resultaten har ordnats från det mest ojämna opinionsläget till det mest jämna, utan att ta hänsyn till vilket av blocken som är störst.

Tabell: Skillnad i opinionsstöd mellan de politiska blocken 1960-2014 enligt Sifo (absolut procentdifferens mellan blocken).

Skillnad II

 

Vid en jämförelse mellan Sifo:s opinionsmätningar inför riksdagsvalen under drygt 50 år tillbaka i tiden hamnar den aktuella noteringen från Sifo (4,5 procentenheters skillnad mellan blocken) mellan valet som gjorde Carl Bildt till statsminister 1991 (5,0 procentenheter skillnad mellan blocken) och den historiska första borgerliga valsegern 1976 samt valet till lotteririksdagen 1973 (4,0 procentenheter skillnad mellan blocken). Vid riksdagsvalen 1976 och 1991 uppgav Sifo att det borgerliga blocket var större än vad som då kallades för det socialistiska blocket. Detta var också fallet när rösterna i riksdagsvalet räknats samman. I valet 1973 rådde en borgerlig övervikt i Sifo:s mätning, men valet resulterade i jämviktsläge i riksdagen i och med att de båda blocken fick lika många mandat.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

10 09 2014
Bengt

Intressant. Det val som i denna sammanställning ligger ”närmast” 2014 års val och som samtidigt INTE resulterade i att det block som ledde vid aktuell tidpunkt också vann valet är alltså 1973 års val (valresultat borgerliga: 48,81 procent; valresultat S+Vpk: 48,89 procent). Är det kanske att hårdra att det fordras någonting alldeles extra (i Sverige eller i omvärlden) under de få dagar som är kvar till valet för att Alliansen ska kunna gå om de rödgröna. 1973 hade vi ju strax före valet Norrmalmstorgsdramat och – i synnerhet – rapporteringen om gamle kungens dödskamp och sedan bortgång dagen före valdagen. Men å andra sidan: Förr var att byta parti i paritet med könsbyte, idag är det som att byta strumpor. Som jag hört min understundom vårdslösa mun uttrycka saken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: