Statsvetarna på Linnéuniversitetet tippar valutgången

9 09 2014

På Institutionen för statsvetenskap på Linnéuniversitetet har personalen tippat utgången för riksdagsvalet. Detta är onekligen att sticka ut hakan för en statsvetare är ingen siare. Utifrån valtips från tidigare år är det också lätt att konstatera att statsvetarna inte är några mästertippare. Variationen mellan de olika tipsen — liksom statsvetarnas forskningsområden — är stor, men när ett medelvärde beräknas blir resultatet som framgår i tabellen.

Tabell: Statsvetarna på Linnéuniversitetet tippar resultatet i riksdagsvalet (medelvärden).
Valtips 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jämfört med föregående riksdagsval tippar statsvetarna att Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet går framåt. Samma sak gäller Feministisk initiativ, men då tippar statsvetarna att detta inte räcker för att partiet ska passera 4-procentspärren och ta sig till riksdagen. Enligt statsvetartipset åker inga partier ur riksdagen, men däremot tror de att framförallt Moderaterna, men också samtliga övriga borgerliga partier minskar. Även Socialdemokraterna tros backa något. 

Vad gäller kampen mellan blocken tippar statsvetarna att det rödgröna blocket får 46,5 procent och blir större än Alliansen som de tror får 38,7 procent. Statsvetarna tippar att Alliansen gör ett uruselt val, således. Dessutom tror de att inget av blocken får egen majoritet i riksdagen.

Linnéuniversitetets statsvetare tippar också att valdeltagandet blir 84,1 procent. Det är ungefär det samma som 2010 (en liten minskning med en halv procentenhet).

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: