Jimmie Åkesson i Vårgårda möte

29 08 2014

För första gången var Sverigedemokraternas partiledare i Vårgårdamöte. Det var den sjunde av åtta utfrågningar av partiledarna inför valet som Equmeniakyrkan (f d Missionskyrkan) arrangerar tillsammans med samfundets församlingar i Vårgårda kommun (se utfrågningarna här: http://equmeniakyrkan.se/vargardamote/webbsandningar/). För Sverigedemokraterna är frikyrkoväljarna en svag väljargrupp, inte minst i Equmeniakyrkan. Att det var bortaplan för Jimmie Åkesson märktes när pastorerna Britta Hermansson och Robert Eriksson ställde sina frågor. Frågorna ställdes utifrån en till Sverigedemokraterna kritisk ståndpunkt, något som nästan lyst med sin frånvaro vid tidigare utfrågningar av partiledarna.

Precis som alla samtal inleddes detta med en slags genomgång av partiledarens bakgrund med starkt fokus på familjen: Åkesson är från Sölvesborg, sambo och har ett barn. Men redan från början markerar Hermansson avstånd med att ta upp ett uttalande från en av Sverigedemokraternas kandidater till riksdagen där ansvar för kvinnomisshandel lades på offret. Själv var deltar Hermansson i den rörelse som varje torsdag klär sig i svart för att visa solidaritet med människor utsatta för våld mot kvinnor.

Hermansson betonade att hon ville verka i Jesus efterföljd. Hon menade att Equmeniakyrkan, trots att hon erkände dess brister, vill vara öppna mot minoriteter utifrån att alla människors lika värde. Hon talade för sitt samfund och sa att de förfärades över vad de hör från Sverigedemokraterna. Åkesson svarade med att önska ett mer realistiskt perspektiv i den värdsliga värden. Hermansson menade istället att det måste vara något fel när världens rikaste länder öppnar för några tusen människor när fattiga länder öppnar för miljoner. Åkesson uppgav då att han istället ville hjälpa människor i dessa flyktingläger, det var mer effektivt. Riktigt hur det skulle gå till gick han inte in på. Dessutom ville Åkesson minska det svenska biståndet med en tredjedel.

Den kritiska grundtonen fortsatte när Eriksson inledde sin del av utfrågningen med att sjunga Kents ”Sverige”. Han undrade vad kristna värderingar, vad innebar för Åkesson. Han nämnde då att kristendomen har en självklar plats i det svenska samhället sedan 1000-tals år. Som exempel nämnde Åkesson några symboler och råkade då också nämna midsommarstången, vars kristna bakgrund dock dementerades av Eriksson.

I samtalet med Eriksson framhöll Åkesson vikten av en gemenskap som håller samman Sverige. I Vårgårdamöte tycktes det enligt Åkesson finnas en gemensam tro, men så ser det enligt honom inte ut i samhället. Han beskrev Sverige som segregerat. Eriksson undrade då om inte kärleken mellan människor kan vara det gemensamma. Är inte kärlek mellan människor med olika bakgrund möjlig? ”Nej, det tror jag inte”, svarade Åkesson. ”Det är därför vi har krig. Alla älskar inte varandra, även om det skulle vara bra om det vara så.”

Annonser

Åtgärder

Information

One response

29 08 2014
Lars

Man kan ju fråga sig varför Åkesson slösar bort värdefull tid i en valrörelse på dessa extremister. Man kan även tycka att frågorna till Åkesson borde ha lämnat den pinsamma dagisnivå som förekommer här, inte minst med tanke på vad Reinfeldt nyligen sagt om väntande spänningar och kostnader i samband med Sveriges extrema invandringspolitik. Sådana här verklighetsfrånvända och naiva kristna är nog det värsta jag vet. Tacka vet jag den intoleranta och stenhårda protestantism som lade grunden för den svenska storhetstiden.

”Hermansson menade istället att det måste vara något fel när världens rikaste länder öppnar för några tusen människor när fattiga länder öppnar för miljoner.”

Någon vänlig själ borde då förklara för denne Hermansson att ”världens rikaste länder” skulle upphöra att vara det om de ”öppnar för miljoner” från tredje världen. Däremot skulle världen bli mer jämnfattig och eländig. Är det vad Hermansson strävar efter? Vad skulle Jesus ha sagt om det obeskrivliga lidande och den fattigdom som då skulle breda ut sig i t ex Sverige? Vi har väl redan nog av upplopp och problem som det är efter att ha öppnat för ”några tusen människor”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: