Göran Hägglund i Vårgårda möte

29 08 2014

I onsdagskväll var det dags för Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna, att frågas ut av pastorerna Britta Hermansson och Robert Eriksson på Vårgårda möte (använd länken för att se hela utfrågningen: http://equmeniakyrkan.se/vargardamote/webbsandningar/) Det var den sjätte av åtta utfrågningar av partiledarna inför valet som Equmeniakyrkan (f d Missionskyrkan) arrangerar tillsammans med samfundets församlingar i Vårgårda kommun. Det verkade som om Hägglund kände att han var lika mycket på hemmaplan som miljöpartiets Gustav Fridolin gjort tidigare.

Trots försöken att lansera sig som familjens röst poängterade Hägglund att sjukvården var den hetaste frågan för Kristdemokraterna. Utan att nämna något önskemål om att förstatliga sjukvården (varför sa inte Hägglund det?) framhöll Kristdemokraternas partiledare han ville se århundradets sjukvårdsreform för att få en mer effektiv och jämlik vård i Sverige. För detta funkade inte landstingen, utan sjukvården måste organiseras om. Hägglund talade också om psykiatri och om ett eventuellt framtida svenskt medlemskap i NATO. Själv begärde han en gång i tiden vapenfritjänst, men uppgav att han nu ändrat uppfattning. Istället gjorde Hägglund en plädering för varför ett försvar behövs.

Hägglund framhöll också behovet av att svensk flyktingpolitik är generös liksom biståndet. Han talade engagerat om kristna och andra minoriteter i Mellanöstern.

Hägglund menade att kristna församlingar ofta bryr sig om andra människor. Som exempel tog han när något exceptionellt händer och att människor då ofta kommer för att känna mänsklig gemenskap i kyrkan. Hägglund menade att det offentliga inte kan greja allt, utan sjöng civilsamhällets lov. Han menade att det finns rika traditioner i kyrkan som gör att människor fortsätter tänka utanför sig själv.

Hermansson kom i sina frågor också in på skillnaden mellan tro och politik. Ska man skilja på tro och politik? Hör det ihop eller är det två saker? Hägglund menade att det innebär stora risker för ett samhälle när religion blir politik eller politik blir religion. Då riskeras religionsfriheten. Istället menar Hägglund att gudstro kan vara en drivkraft för människor att verka politiskt. Det går inte att göra politik av det som är rena trosfrågor. Men kristendomen förmedlar enligt Hägglund fantastiska värderingar och han menar att det är en fenomenal grund för det egna livet och politiken. ”Kristdemokratin bygger på värderingar som finns i kristendom”, sa Hägglund.

Vad är då trosfrågor? Hägglund gav då exempel från extrem islamism eller att riksdagen skulle bestämma vad folk ska tro. Men något riktigt svar på frågan kom aldrig. I sitt slutord kanske Eriksson hjälpte Hägglund genom att komma med ett svar. ”Kristen tro är inte reducerad till värderingar, det är ett liv.”


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: