Fredrik Reinfeldt i Vårgårda möte

29 08 2014

Så längt tillbaka som det finns data har Moderaterna har alltid varit underrepresenterade bland frikyrkoväljare. Men utifrån en svag position har partiet på senare år gått framåt bland dessa väljare. På fredagskvällen frågades Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt ut av pastorerna Britta Hermansson och Robert Eriksson på Vårgårda möte (se här: http://equmeniakyrkan.se/vargardamote/webbsandningar/). Det var den sista av åtta utfrågningar av partiledarna inför valet som Equmeniakyrkan (f d Missionskyrkan) arrangerar tillsammans med samfundets församlingar i Vårgårda kommun.

Första frågan gällde en väljare som inte visste varför hon stödde Moderaterna. Skulle Reinfeldt kunna ge henne några tips? Till att börja sa Reinfeldt att det visst var ok att inte vara så engagerad i politik. Men när det väl var sagt så nämnde han Moderaternas förmåga att böra regeringsansvar, arbeta på lång sikt, hålla vad de lovar och ha förmåga att göra det de lovar samt hålla ihop Sverige. Noterbart är att Reinfeldt i detta avseende sa väldigt lite, om något, om den moderata politikens innehåll.

När Reinfeldt senare tillfrågades om vad som var Moderaterna stora berättelse menade han att Moderaternas utgångspunkt är människan. Människans förmåga att växa och vad vi gör för att stödja människor som har problem att växa. Människan skulle forma sitt liv utifrån egen begåvning och egen kraft. Reinfeldt konstaterade att människor har makt och möjlighet att utvecklas. Har man förmågan att ta hand om sig själv och har kraft över menade Reinfeldt att man borde använda den förmågan för att hjälpa andra människor.

Ett avsnitt av utfrågningen behandlade brottslighet. Reinfeldt upprepade flera gånger att brottsligheten minskar överlag. Men för att åstadkomma ytterligare förbättring talade Reinfeldt utförligt om straff och påföljd som lösning på brott, exempelvid sexualbrott och våldsbrott. Efter anmodan räknade han också upp kringliggande insatser som kriminalvård, brottsoffer, kvinnojourer.

Hermansson berömde Reinfeldt för att han sagt att det var dags att öppna våra hjärtan. Men menade han det verkligen? Ja, bekräftade Reinfeldt. Han sa att vi inte kan ha den värsta flyktingsituationen på 90 år och stänga våra gränser. Nu är tiden att ta emot flyktingar. Han menade att det var kortsiktigt rätt och långsiktigt klokt. Det blev en lång applåd. Hermansson kritiserade dock statsministern för att biståndet användes för att betala flyktingmottagandet. Reinfeldt försvarade dock att vissa kostnader för flyktingmottagningen räknades av biståndet. Men Reinfeldt menade att hans regering upprätthållit biståndsmålet, detta samtidigt som flyktingmottagandet var stort. Därmed utnämnde han återigen Sverige till en humanitär stormakt.

Eriksson nämnde ett upprop från präster och diakoner om att socialtjänsten inte gav tillräckligt stöd till behövande. Reinfeldt verkade mena att det visst finns hjälp enligt fastslagna normer för dessa människor. Jan sa också att kommunerna inte behöver spara eftersom den ekonomiska utvecklingen är god. Det finns därför inta hinder för kommunerna att kunna avsätta medel för socialtjänsten i sina budgetar. Ändå, menade Reinfeldt att socialtjänsten av olika skäl inte nådde alla. Därför är det bra att det finns alternativ av den typ som kyrkor är.

Men, fortsatte Eriksson sin del av utfrågningen, a-kassan har inte höjts sedan 2002. Varför vill ni inte att den ska följa löneutvecklingen? Reinfeldt menade då att medborgare kan ordna en högre a-kassa genom egna privata försäkringar. Det verkade som han tyckte att a-kassan inte var riktigt som andra socialförsäkringar. Till skillnad från dessa menade Reinfeldt att a-kassan inte har till syfte att verka utjämnande över tid. A-kassan är bara avsedd att vara ett tillfälligt stöd omkring fyra månader medan individen är mellan två jobb, sa statsministern.

Det är ett spännande samhälle som vi lever i nu, menade Reinfeldt. Han tyckte att det är en tid där vi har mer möjligheter att välja och själva bestämma. Men han poängterade också att vi ska använda vår styrka att sträcka ut till dem som behöver det. Och till sist sa statsministern något som några kan uppfatta som okaraktäristiskt för att vara honom. Han sa sig värdesätta att skillnaderna är små i samhället. För i Sverige har vi små skillnader, sa Reinfeldt.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

18 08 2018
Ulf Kristersson frågades ut av pastorer på Vårgårda möte | Magnus Hagevi

[…] centrum. Han påminde Kristersson om Reinfeldts besök på Vårgårda möte i förra valrörelsen (jag har skrivit om det här) och om öppna hjärtan. Sedan kom åtstramningen av flyktingpolitiken. Eriksson refererade till en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: