Stefan Löfven i Vårgårda möte

21 08 2014

Äntligen stod Löfven i predikstolen. Under onsdagen frågades Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven ut av pastorerna Britta Hermansson och Robert Eriksson på Vårgårda möte (se här). Det var den femte av åtta utfrågningar av partiledarna inför valet som Equmeniakyrkan (f d Missionskyrkan) arrangerar tillsammans med samfundets församlingar i Vårgårda kommun.

Samtalet började med familjen. Det är i familjen som Löfven kopplar av. Frågan som Hermansson ställde gällde kallelsen i relation till arbete, familj, vänner. Löfven framhöll att den typ av uppdrag han har gör familjen ännu viktigare. Han beskrev familjen som andningshålet där han var omgiven av människor som älskade en.

Det är för mig tydligt att Löfven uppfattar familjen som en positiv del av samhället. Det han sa i Vårgårda påminner mig om något han sa på sin första partikongress som partiledare. Han ville då att samhället skulle vara som en familj. Beskrivningen är inte direkt normkritisk, utan snarare traditionell. Men med metaforen fångar Löfven de positiva attityder som den stora, stora majoriteten av svenska folket associerar med familjen.

Löfven framhöll att det är viktigt att tala om ideologi och värderingar och lyfte fram allas lika värde och att vi är olika, vilket ska ses som en tillgång. Men han framhöll också att ideologi och värderingar måste fyllas med något. Då pekade Löfven på Socialdemokratiska förslag inom utbildning, skatter och miljö.

Eriksson frågade om Löfvens syn på välfärdsföretagens vinster. Svaret blev ett längre resonemang som gick ut på att vinster aldrig får vara drivkraften, utan företagen måste vara besjälade av att vilja ge den bästa utbildningen, omsorgen. Samtidigt framhöll Löfven att människor måste kunna välja och att det inte var av ondo. Han menade istället att det finns privata alternativ som gör bra jobb. Om de gjorde ett bra jobb, menade Löfven, så skulle inte han säga att bara för att det står plus på sista raden, att de ska stänga igen. Men genom att ställa krav på hög kvalitet och att det inte är ok att dra ned på den menade Löfven att vinstmarginalen kommer att minska för många välfärdsföretag som inte är intresserade av en god produkt utan bara av vinsten. De kommer då, enligt Löfven, att försvinna.

När Hermansson tog upp situationen i Mellanöstern – Syrien och Irak – kom vad som bör betraktas som ett löfte från Löfven. Han sa att vi aldrig kan stänga dörren i ansiktet på dem som flyr från de hemskheter som kristna och andra minoriteter upplever just nu i Mellanöstern. Löfven framhöll också betydelse av humanitär hjälp, men även att situationen kräver militärt våld.

Utfrågningen drog ut på tiden, då det inte bara var Löfven som pratade utan att utfrågarna sa minst lika mycket. Men genom att Eriksson tog upp frågan fick Löfven tillfälle att prata om sin tro. Den var inte aktiv, sa han. Men ibland kan han ana något. Trots uppmaning ville han dock inte ge något exempel. När det var dags för slutordet fick Löfven tillfälle att läsa bitar ur psalmen Guds kärlek är som stranden. Det är hans frus favoritpsalm och han hade skrivit ned en del av den på ett papper som han hade i sitt glasögonfodral. När han läst klart sa Löfven ”Jag tycker det är väldigt tänkbara ord och jag kommer att ha dem i glasögonfodralet ett tag till”.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: