Jan Björklund i Vårgårda möte

15 08 2014

På torsdagskvällen var det dags för folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund att frågas ut av pastorerna Britta Hermansson och Robert Eriksson på Vårgårda möte (se hela utfrågningen här). Det var den andra av åtta utfrågningar av partiledarna inför valet som Equmeniakyrkan (f d Missionskyrkan) arrangerar tillsammans med samfundets församlingar i Vårgårda kommun.

Björklund är en politiker som snabbt kan formulera sig kortfattat och slagkraftigt. Så skedde även i Vårgårda, men fick då uppmaningen att utveckla sitt resonemang. Utifrån sitt uppdrag som utbildningsminister fick Björklund flera frågor som rör skola och den betydelse som utbildning har för en människa. Björklund fick tillfälle att betona betydelsen av den goda, engagerade och kunniga läraren som utmanar sina elever att bli allt de kan bli. Så fort han fick chansen tog Björklund upp förföljelsen av kristna och andra minoriteter i Irak och stödde aktiva militära insatser för att förhindra folkmord.

Folkpartiledaren fick även tillfälle att tala om vad han menar med feminism utan socialism. Där framhöll speciellt vikten av ökade inkomstskillnader inom kvinnodominerande yrken. Det var Björklunds recept för att minska inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. Men även den gamla folkpartistiska idén om att belöna förkovran spelade in för Björklund: att satsa på en utbildning ska löna sig. Björklund talade positivt om bistånd, men mer i allmänna termer. Han poängterade betydelsen av ekonomiskt tillväxt för att lösa miljöproblem. Den tidigare starka folkpartiprofilen inom biståndspolitiken verkade då ha blivit suddigare. Folkpartiets tidigare starka förankring inom frikyrkorna – speciellt i det som nu är Equmeniakyrkan – framhöll han som bärande orsak till Folkpartiets engagemang i biståndsfrågor. I detta sammanhang betonade Björklund vikten av en liberal flyktingpolitik och senare diskuterade han integration.

Riktig personlig blev aldrig Björklund. Hans syn på tro och politik, och vad det betydde något för honom själv, kom aldrig riktigt fram. Måhända bjöd utfrågarna inte in honom i ett sådant samtal, eller så ville han inte ta den chansen. Att vara personlig om tro och politik kräver ibland mod.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: