Jonas Sjöstedt i Vårgårda möte

13 08 2014

Det var ett bra möte ikväll. Under onsdagen frågades Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ut av pastorerna Britta Hermansson och Robert Eriksson på Vårgårda möte (se här). Det var den första av åtta utfrågningar av partiledarna inför valet som Equmeniakyrkan (f d Missionskyrkan) arrangerar tillsammans med samfundets församlingar i Vårgårda kommun.

I inledningen anade jag att en fälla gillrades för Sjöstedt. Han ondgjorde sig över materialism och att livet var annat än jakten på pengar, därför ville han införa sextimmarsarbetsdag. Samtidigt ville han sänka skatten för pensionärer. Det verkade som om Hermansson hade frågan på tungan: innebär inte sextimmarsarbetsdag att det blir mycket svårare för den arbetsföra befolkningen att jobba ihop pensionerna till allt fler pensionärer? Måhända hejdade sig Hermansson och istället fortsatte samtalet med något annat. För politikerutfrågningarna på Vårgårda möte är inte till för sätta-dit-frågor, utan vill ge partiledarna möjlighet att tala utvecklat om sina värderingar. Jonas Sjöstedt tog den möjligheten. Samtidigt pratade han om sin syn på jämlikhet, Mellanöstern, vapenexport, förföljelsen av kristna och andra minoriteter i Irak och Syrien, privata initiativ – och vinster – inom välfärdssektorn.

Sjöstedt visade att han tänkt igenom på vad sätt en gudstro kan vara positivt för samhället. Han menade att för många gör en gudstro det lättare att kunna leva rätt med ett samhällsansvar. Detta menade han var gott för samhället. Sjöstedt betonade att folkrörelser som frikyrkorna gjort att människor har kunna komma nära varandra och utveckla ett gott samhälle.

Utan att någon frågade om saken talade Sjöstedt om att han är agnostiker. När han läste några av KG Hammars texter upptäckte han till sin förvåning att han kom bra överens med dem. Hammars beskrivning av att den religiöses tro genomgår tre på varandra efterföljande faser – frälsning, tvivel och mystik – stämde väl med den politiska trosvisshet som han känt och som ersatts av skrupler, för att sedan övergå till en vilja ta sig an de svårare frågorna. Pastor Hermansson blev glatt överraskad över detta och gav Sjöstedt tips på ytterligare läsning.

En liten stund tog Robert Eriksson över utfrågningen efter att ha sjungit ”Working class hero” av John Lennon. Att sjunga den låten var uppenbart fjäsk, trodde nog många med mig. Men när pastorn väl lagt ifrån sig gitarren frågade han vilken relation Sjöstedt har till låten? Sjöstedt bor ju på Östermalm och har haft en ganska välbeställd uppväxt. Sjöstedt sa sig ändå gilla Lennon och Beatles.

Efter Erikssons inpass som utfrågare kom evangelisten Hermansson tillbaka. Utifrån en bild på en pojke i Gaza som fått låna en skyddshjälm av en svensk journalist diskuterade hon inte bara Mellanöstern med Sjöstedt, utan visade också sin tro på bön även i den djupaste konflikt. Det finns all anledning att se fram mot resten av partiledarutfrågningarna på Vårgårda möte.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

16 08 2018
Pastorer frågade Jonas Sjöstedt på Vårgårda möte | Magnus Hagevi

[…] med den förra utfrågningen vid Vårgårda möte (jag har skrivit om den utfrågningen här) så var Sjöstedt nu mer orienterad mot att framhålla olika åtgärder som Vänsterpartiet stått […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: