Val är viktigt i livet

1 06 2014

Nedanstående text skrev jag i sommarnumret till min församlings programblad Equmeniakyrkan Växjö (läs mer här)

Ett valår har en given plats i Equmeniakyrkans tradition. Väckelserörelsens församlingar var demokratiska pionjärer i Sverige. Det första protokollet som dokumenterar att allmän och lika rösträtt för kvinnor och män användes i Sverige, var när en grupp på Västkusten startade en baptistisk församling. Väckelserörelsen och andra folkrörelser såg medborgarna som myndiga, att varje människa hade en inneboende förmåga att göra viktiga val. Därför ville de införa allmän och lika rösträtt för kvinnor och män. Det var i väckelserörelsen och andra folkrörelser som svenskarna lärde sig demokrati och visade att den fungerade. De politiskt aktiva i folkrörelserna samlade sig i Rösträttsrörelsen med ett starkt inslag av personer från väckelserörelsen. Lydia Svärd skrev en avhandling i statsvetenskap om tiden för demokratins genombrott. I den visar hon att av riksdagsledamöterna i Liberala samlingspartiet – Rösträttsrörelsens stora parti – kom en fjärdedel från väckelserörelsen. För det som idag är Equmeniakyrkan har rätten att få välja alltid varit en fråga från gräsrotsnivå till samhällsengagemang på toppnivå.

Rätten att få göra viktiga val i livet är en omistlig del av Equmeniakyrkans tradition. Det finns en röd tråd från de första mytologiska berättelserna i Bibeln till här och nu som handlar om människans rätt och ansvar för sina val. När Eva och Adam väljer att äta av frukten är det för att de ställs inför ett val som också får konsekvenser för dem. Berättelsen talar om den mänskliga kunskapen om vad som är rätt och fel och ansvaret att göra etiska val. Detta är det verkligt, verkligt mänskliga. När evangelisten Johannes formulerar det centrala textstycke som vi kallar för lilla Bibeln fokuserar han på det unikt mänskliga valet: Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Just nu gäller för var och en av oss att ta ställning och göra vårt livs viktigaste val: vill jag tro på Jesus?

Att försöka ta ifrån en människa friheten att välja gör både den som utsätts för övergreppet och förövaren mer omänskliga. Det är tydligt i länder med politiskt eller religiöst förtryck. Vi upprörs när en människa förnekas rätten att själv söka sin tro, eller att få välja att inte tro. Det samma gäller annan ofrihet. Sjukdom, droger, fattigdom och ekonomiskt förtryck, snedvriden kommersialism och tomma ideal är något av allt det som kan förhindra människors fria val. Det är då det verkligt omänskliga uppenbaras. Att ta bort människans egen möjlighet och ansvar för sina handlingar genom att förneka friheten att välja är ett steg på vägen att ta bort människans mänsklighet.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: