Statsvetarnas valtips och verkligheten

30 05 2014

Inför valet till Europaparlamentet tippade, som vanligt, statsvetarna på Linnéuniversitetet de olika partiernas valresultat. I tabellen kan medelvärdet för statsvetarnas tips jämföras med det faktiska valresultatet genom procentdifferensen för respektive parti.

Tabell: Statsvetarnas tips inför valet till Europaparlamentet och valresultatet (medelvärden, procent och procentdifferens).

Stats Euval tips resultat

Förvisso är inte alla statsvetare valforskare, men när det kommer till att sia om framtiden verkar inte expertkunskaper vara till någon större hjälp. Medelavvikelsen mellan statsvetarnas genomsnittliga tips för respektive parti och deras valresultat var hela 2,1. Förvisso lämnades tipsen in en vecka före valdagen, men flera partier spåddes ett annat valresultat än vad som nu är för handen. Störst problem hade statsvetarna med att förutspå Socialdemokraternas valresultat, men också Moderaternas kraftiga tillbakagång kom som en överraskning. Inte heller trodde statsvetarna att Sverigedemokraterna skulle lyckas mobilisera sina väljare på det sätt som partiet uppenbarligen gjorde.

Vinnaren av tipset är Otto Petersson som får priset att Världsnaturfonden planterar ett tiotal träd i världens regnskogar.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: