Deltagardemokraterna och hälsan

5 05 2014

Hälsan tiger still är ett uttryck som de flesta deltagardemokrater inte gillar. Hälsan tiger still betyder att den som har det bra inte protesterar, utan låter allt ha sin gång och sköter sitt. Skulle förhållandena försämras så är vederbörande beredd att gå till handling, protestera och försöka rätta till saken.

Deltagardemokrater är en benämning på de som tycker att demokratin blir bättre om så många medborgare som möjligt är så aktiva som möjligt. Att hälsan tiger still är då ett rött skynke för deltagardemokrater. Dessutom har många noterat de som har störst anledning att protestera – fattiga, arbetslösa, bostadlösa, i utanförskap och andra grupper som borde ha skäl att protestera för att få bättre förhållanden – är de som i minst utsträckning är politiskt aktiva. Istället är det de som har det bra som brukar vara mer aktiva politiskt.

Därför höjdes det på ögonbrynen när den väldokumenterade deltagardemokraten och statsvetaren Erik Amnå och hans medarbetare Joakim Ekman i en vetenskaplig artikel i European Political Science Review tycktes mena att den politiska hälsan kan tiga still. Forskarduon studerade 863 gymnasister i åldern 16-17 år i Örebro. Precis som andra medborgare kategoriserades de flesta ungdomar som politiskt passiva, endast sex procent var politiska aktiva.

Men forskarna framhöll att de politiskt passiva inte kunde betraktas som en homogen grupp. Istället delade de in politiskt passiva ungdomar i tre grupper. De två första grupperna överensstämde med vad deltagardemokraterna varnade för: den första gruppen var politiskt oengagerade, men inte speciellt missnöjda, den andra gruppen var politiskt desillusionerade. Den sistnämnda gruppen hyste lågt förtroende för politiken, var politiskt ointresserade och följde inte nyheter om politik. Men ungefär hälften av de passiva ungdomarna beskrev Amnå och Ekman som ”stand by”: politiskt passiva ungdomar som var politiskt intresserade, följde politiska nyheter och var nöjda med politiken. De uppgav dessutom att de var beredda att bli politiskt aktiva om så skulle bli nödvändigt, men tills vidare hade de tilltro till hur andra skötte politiken.

Är då glaset är halvfyllt eller halvtomt? Onekligen är det så att det stora flertalet ungdomar är politiskt passiva och hälften av dem är enligt Amnås och Ekmans undersökning oengagerade eller desillusionerade. Eller ska vi titta mest på den andra hälften av de politiskt passiva och konstatera att hälsan tiger still?

Krönika publicerad i Smålandsposten lördag 3 maj samt Barometern och Oskarshamns-Tidningen tisdag 22 april 2014.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: