Många riskerar att bli utan representant i Bryssel

4 05 2014

Många svenska väljare kan bli utan parlamentarisk representation i Bryssel efter Europaparlamentsvalet 25 maj. Sveriges television (SVT) har beställt en opinionsundersökning om svenska väljares partisympatier inför detta val (se här).

Även i valet i Europaparlamentet finns en 4-procentsspärr för svenska väljare. I SVT-Sifo:s partisympatimätning inför Europaparlamentsvalet har (utan att beakta felmarginalen) inte mindre än fyra partier 2-4 procent av partisympatierna (Kristdemokraterna, Centerpartiet, Feministiskt initiativ och Piratpartiet) och Sverigedemokraterna nosar med sina 4,1 procent på procentspärren. Totalt samlar partierna under 4-procentspärren 13 procent av partisympatierna, vilket är mycket. Sällar sig Sverigedemokraterna till denna grupp är andelen nästan 17 procent. Om partisympatierna överensstämmer med valresultatet skulle det innebära att en stor del av de svenska väljarna inte blir representerade i Bryssel, eftersom deras parti inte passerar 4-procentsspärren.

Om många röstar på partier som inte blir representerade i Europaparlamentet efter valet innebär det att de andra partierna kan få sina mandat relativt billigt. Folkpartiet, till exempel, får i SVT-Sifo:s mätning 8,1 procent av partisympatierna och nosar i så fall på två av de 20 svenska mandaten.

Men mycket kan hända under de tre veckorna inför valet. SVT noterar att mätningar inför val till Europarlamentet är svåra att tolka, eftersom valdeltagandet brukar vara lågt i dessa val. Det är då extra svårt att räkna ut vilka av dem som svarat i undersökningen som också kommer att gå och rösta. Eftersom röstviljan kan skifta med partisympatierna är det svårt att tolka mätresultatet som röstningsavsikt.

I riksdagsval har tidigare noterats en omfattande taktikröstning. Dels för att få partier över 4-procentsspärren. Dels för att väljare vill undvika att slänga bort sin röst på partier som inte klarar av att kravla sig över denna procentspärr. I val till Europaparlamentet finns inte samma incitament till taktikröstning som i riksdagsval. Europarlamentet har inte någon svensk parlamentarism. Därför finns inte heller motsvarande blockpolitik då det inte finns samma behov av stabila majoriteter i parlamentet.

I EU-frågor är opinionsbildningen ganska svag mellan valen och tre veckor inför valdagen har valkampanjen precis satt igång. Därför är det inte omöjligt att opinionen kan förändras under de följande veckorna. I tidigare val till Europaparlamentet har också enskilda partier överraskat såväl positivt som negativt. Valrörelsen kan därför vara betydelsefull.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: