Glåmigt jubileum för Kristdemokraterna

1 04 2014

Det är en glåmig högtid för Kristdemokraterna när de nu ska fira 50 år. I det offentliga rummet diskuteras om partiet finns kvar i riksdagen efter valdagen i höst. Kristdemokraterna hör till den växande skaran av riksdagens småpartier. Bland dessa finns det några som lyckas samla ett väljarstöd av egen maskin, medan såväl Kristdemokraterna som Centerpartiet har svårt med detta. Gemensamt med den förstnämnda gruppen är att alla associeras med en profilfråga: Folkpartiet med utbildning, Miljöpartiet med miljö, Sverigedemokraterna med invandring och Vänsterpartiet är emot privatisering i offentlig sektor. Men varken Kristdemokraterna eller Centerpartiet har motsvarande sakfrågeägarskap.

Kristdemokraterna skulle önska att de ägde frågorna inom familjepolitiken. Men i väljarundersökningarna är det inte Kristdemokraterna som anses ha den bästa familjepolitiken. Partiet har inte lyckats kommunicera en familjepolitik som attraherar stora väljargrupper. I de senaste valrörelserna har Kristdemokraterna lagt krutet på skattefrågor, ett område som de flesta associerar med Moderaterna. Att tala om att ta bort fastighetsskatten och hålla bensinskatten nere leder knappast tankarna till familjepolitik.

För 50 år sedan bildades KDS för att samla de kristna väljarna i ett parti och bli en maktfaktor. Länge uteblev framgången då de flesta aktiva kristna fortsatte att rösta på andra partier. Partiet bytte då strategi och började istället tala om att samla väljare som ville stödja kristna värderingar, vilket senare blev kristdemokratiska värderingar. Strategin lyckades och på 1990-talet fångade partiet upp fler väljare, även inom frikyrkorna. I kyrkorna är nu många politiker kristdemokrater. I stället för att verka i lite olika partier är de – som Göran Hägglund själv – inlåsta i ett parti som snart riskerar att påbörja en ny ökenvandring utanför riksdagen. Detta är fjärran från den maktfaktor som Lewi Pethrus en gång drömde om när han var med och grundade partiet.

”Aspekt” publicerad i Sändaren nr 13 onsdag 26 mars 2014.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: