Spekulationer om regering efter riksdagsvalet

29 03 2014

I dagsläget visar opinionsundersökningarna på en komfortabel rödgrön ledning över Alliansen. Något faktiskt valresultat är detta inte, långtifrån. Väljarna är allt mer rörliga och väldigt många av dem väntar med sitt slutgiltiga beslut om vilket parti de ska rösta på till veckorna före valdagen. Mycket kan alltså hända fram till valet i september. Men med detta noterat lutar det just nu åt att de rödgröna – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – samlar ihop fler röster än Alliansen i september. En fråga inställer sig: vem bildar då regering? Tillåt mig spekulera kring några möjligheter.

En första möjlighet är att de rödgröna partierna får egen majoritet. De kan då bilda en trepartiregering och blockpolitiken fortsätter i all välmåga fram till nästa riksdagsval (om en sådan regering överlever så länge). Ett problem med detta är att den socialdemokratiska ledningen inte tror att blockpolitik gynnar dem i längden. Istället önskar de en regering där de kan välja stöd från vänster och höger utifrån sakfråga. Därmed öppnar sig andra möjligheter.

En andra potentiell regeringskoalition är mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den skulle kunna bli möjlig med rödgrön majoritet i riksdagen, men också utan rödgrön majoritet. Fördelen för en S-MP-regering skulle vara att den ibland kunde få stöd av ett borgerligt parti eller Sverigedemokraterna (vilket i dagsläget är kontroversiellt) om Vänsterpartiet skulle uppfattas som för omöjliga i en fråga.

En tredje möjlighet är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte vill bilda en minoritetsregering, men väljer att blicka åt höger för stöd. Då kan Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna – alla, bara två eller kanske enbart ett av partierna – vara attraktiva för S och MP. Frågan är om en sådan konstellation uppfattas som lika attraktiv för de borgerliga mittenpartierna. Hitintills tycks de vara mycket avvisande.

En fjärde möjlighet, speciellt om de rödgröna inte får en egen majoritet, är att Socialdemokraterna ensamma lyckas bilda en minoritetsregering. De kan då, på samma sätt som på 1980-talet, hoppa tuva mellan partierna i riksdagen i jakt på en majoritet.

En femte möjlighet, som också kan träda in om inget av de politiska blocken får egen majoritet, är mer okonventionell. Men efter en tid av eventuellt dödläge i regeringsförhandlingarna kanske några tycker det är dags att tänka nytt. Då kan de mindre partierna i mitten – Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna – försöka att bilda en minoritetsregering. Ett sådan var på gång 2002 utan att då nå ända fram. Men om en sådan regering blir av kan vi få vår första miljöpartistiska statsminister.

En sjätte möjlighet är att de två stora partierna kallar till en gemensam presskonferens och meddelar att de två stora statsbärande partierna gemensamt tar ansvaret för Sverige. Svensk politik får då en ”stor koalition” där Socialdemokraterna och Moderaterna bildar en majoritetsregering och lämnar resten av partierna utanför.

Fast än är det långt till valet. Tids nog får vi se vad det blir för regering.

Krönika publicerad i Smålandsposten 29 mars och Barometern samt Oskarshamns-Tidningen 17 mars 2014.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

1 04 2014
Thomas E

Fast om de rödgröna får 174 mandat så är det väl i praktiken Jimmie Åkesson som bestämmer vilken regering vi ska ha. Om han vill ha en fortsatt alliansregering så blir det väl så. Med den blockpolitik vi har så kommer väl knappast nåt borgerligt parti att frivilligt lämna alliansen och stödja en (S) regering?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: