”Game changer”

30 09 2013

I de flesta opinionsundersökningar leder den rödgröna oppositionen stort över Alliansen. Ibland får jag frågan om Alliansen kan vinna valet så att de stannar kvar i regeringsställning. Trots Alliansens besvärliga läge i opinionen är frågan inte irrelevant. Inför de två senaste riksdagsvalen har de borgerliga partierna lyckats med vad som kan beskrivas som en ”game changer” som resulterat i en spelväxling där den politiska matchen bytt karaktär.

En ”game changer”, eller spelväxling, är en händelse, en idé eller procedur som på ett avgörande vis ändrar det nuvarande sättet att göra eller tänka om någonting. I detta fall gäller det för Alliansen att på ett positivt sätt förändra väljarnas sätt att tänka om regeringspartierna och deras politik (eller att väljarna uppfattar det rödgröna alternativet mer negativt).

Några år inför riksdagsvalet 2006 hade den sittande socialdemokratiska regeringen med Göran Persson i spetsen en bekväm majoritet i opinionsundersökningarna bestående av sitt eget parti och de två stödpartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men under hösten förändrades det politiska spelet genom att de fyra borgerliga partierna bildade Alliansen. Fokus på de enskilda partierna minskade och den politiska kampen kunde istället beskrivas som en kamp mellan två block. Ett år senare var rollerna ombytta i opinionen och Alliansen hade en bekväm ledning över De rödgröna och lyckade hålla undan ända in i mål på valdagen i september 2006. Bildandet av Alliansen var en ”game changer”, en spelväxling, som ledde till regeringsskifte.

Också under mandatperioden efter riksdagsvalet 2006 såg det länge mörkt ut för Alliansregeringen. Opinionssiffrorna var dystra och statsvetarprofessorn Sören Holmberg sa att regeringen var rökt. Men sedan gick den amerikanska banken Lehman Brothers i konkurs, Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade det rödgröna blocket tillsammans med Vänsterpartiet och lade fram olika förslag som vart och ett tycktes minska väljarstödet för dessa partier. Den svenska ekonomin hade hackat rejält 2009, men 2010 togs nedgången igen. Den svenska ekonomin tycktes stå sig bra i jämförelse med vad som hände på kontinenten där ”Greklandskrisen” var ordet som beskrev läget. Efter riksdagsvalet detta år kunde Alliansen fortsätta regera. Återigen växlade spelet till Alliansens fördel.

Men att lyckas med spelväxlingen har inte visat sig vara en varaktig lösning på Alliansens problem med opinionsstödet. Förvisso är många väljare lättrörliga, men lätt fånget tycks också vara lätt förgånget. Efter varje framgångsrik spelväxling har det också kommit en tid då Alliansen har förlorat en stor del av sitt väljarstöd. Det verkar höra till spelväxlingens natur att den inte förändrar väljarnas grundläggande politiska attityder, utan enbart är en tillfällig förändring i många väljares utvärdering av regeringen.

Inför riksdagsvalet 2014 är Alliansen där igen. Allt annat lika borde de förlora valet. Rent statistiskt tappar regeringspartier tre procentenheter i väljarstöd mellan två riksdagsval. Återigen behöver regeringen Reinfeldt en game changer.

Krönika publicerad i Smålandsposten 30 september samt i Barometern och Oskarshamns-Tidningen 23 september 2013.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: