Vem är Sverigedemokraternas statsministerkandidat?

24 06 2013

I svensk politik har kampen om regeringsmakten utkämpats mellan två block. Ibland har ett parti försökt distansera sig från blockpolitiken och ställt sig utanför de båda blocken. När frågan om vilken statsministerkandidat de ska stödja försökt viftas bort med uttalande som ”vi kommer att stödja det block som ger vår politik störs genomslag”.

Detta har mötts med skepsis. Ska väljarna köpa grisen i säcken och inte veta vilken regering ni stödjer? Väljarna kan luras till att rösta på ett parti i tron att de röstar bort en regering eller mot ett regeringsalternativ som det efter valet kan visa sig att partiet valde sig att stödja. Därmed luras väljarna. Väljarna måste kunna göra informerade val. Utan att förklara vilket regeringsalternativ ett parti förespråkar förhindras den representativa demokratin.

Också väljarnas dom har varit hård. Detta drabbade Kristdemokraterna fram till dess de tog ställning för det borgerliga blocket på 1980-talet. Samma sak hände i några val på 1990-talet för Centerpartiet. Även Miljöpartiet, partiet som bland annat bildades i kritik mot blockpolitiken, fann sig inför förra riksdagsvalet som en del i det rödgröna blocket.

Men alla partier som ställer sig vid sidan av blocken får inte någon besvärlig fråga om vilken statsministerkandidat de avser att stödja. Sverigedemokraterna har sluppit undan denna granskning. Istället riktas ljuset mot alla andra partier som får frågan om de kan tänka sig ta emot stöd från Sverigedemokraterna. Frågan vilket statsministerkandidat som Sverigedemokraterna ska stödja efter riksdagsvalet verkar nästan vara ointressant.

För Sverigedemokraterna är denna brist på intresse säkert välkommet. Ett ställningstagande för en statsministerkandidat kan resultera i väljarflykt. Sverigedemokraternas sympatisörer är enligt den senaste partisympatiundersökningen från Statistiska Centralbyrån djupt delade i vilket block de föredrar. Detta framgår om SD-sympatisörernas nästa bästa parti studeras. Drygt en tredjedel av SD-sympatisörernas nästa bästa parti tillhör Alliansen och en dryg fjärdedel anger ett nästbästa parti som ingår i det rödgröna blocket. En tredjedel av SD-sympatisörerna har inte har något nästabästa parti som tillhör Alliansen eller De rödgröna.

Därmed är Sverigedemokraternas potentiella väljare delade i två läger, fast med diametralt olika regeringsalternativ.

Självklart är det då överlevnadsstrategi för Sverigedemokraterna att inte ta ställning till vilken statsminister de helst vill se efter riksdagsvalet. Om partiet säger sig vilja stödja Alliansen så kan en stor del av dem som har de rödgröna som näst bästa alternativ låta bli att rösta på Sverigedemokraterna och istället göra något rödgrönt parti till sitt bästa. Och säger Sverigedemokraterna att de stödjer en rödgrön regering riskerar partiet att förlora rösterna från dem som har ett alliansparti som nästbästa parti.

Men frågan kvarstår varför Sverigedemokraterna inte avkrävs på besked om vem som är deras statsministerkandidat innan riksdagsvalet.

Krönika publicerad i Barometerna, Oskarshamns-Tidningen och Smålandsposten 24 juni 2013.


Åtgärder

Information

One response

27 06 2013
Lars

”Ett ställningstagande för en statsministerkandidat kan resultera i väljarflykt.”

Knappast. För SD-väljarna är invandringsfrågan den viktigaste och vilket regeringsalternativ som ger partiet inflytande i den frågan av underordnad betydelse. Kom ihåg att SD:s broderparti Dansk Folkeparti främst tar väljare från sossarna, men varit ett stödparti åt en borgerlig regering. Det orsakade ingen väljarflykt. SD kommer fortsatt att påtala att de är öppna för samarbete med samtliga partier och kan ge stöd åt det regeringsalternativ som ger dem något tillbaka i deras profilfrågor. I praktiken är det väl dock en dansk situation SD kan hoppas på; att man skulle bli stödparti åt en vänsterregering där MP eller V ingår är förstås ganska osannolikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: