Alliansen – ett nytt parti?

2 05 2013

Ibland är det någon som föreslår att den borgerliga Alliansen mellan Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna ska bilda ett nytt gemensamt parti. En av de ivrigaste förespråkarna för ett alliansparti är den folkpartistiske riksdagsledamoten Carl B Hamilton som i Dagens Nyheter föreslagit att de fyra ska bli ett parti.

Skillnaden mellan en allians mellan fyra självständiga partier som ställer upp under var sin partibeteckning i riksdagsvalen och en ny gemensam partiorganisation är ganska stor. Ett sådant exempel är skillnader i partisamarbeten på lokal- och riksnivå. Ett nytt parti borde också innebära att motsvarande parti bildades inte bara på riksnivå utan även i alla Sveriges kommuner och landsting. I flera kommuner i bland annat Småland finns samarbeten över blockgränsen och klara svårigheter att samla samma borgerliga allians på lokalnivå som i riksdagen. Inget är omöjligt, men låt mig gissa att om ett nytt alliansparti bildades i varje kommun skulle en rad missnöjda borgerliga kommunpolitiker runt om i Sverige bilda lokala partier för att allt jämt få vara självständiga på lokal nivå.

Ett annat krasst problem är att det partistöd som staten betalar till de fyra allianspartierna skulle minska betydligt. Varje riksdagsparti får idag 7,5 miljoner kronor oavsett storlek (oppositionspartier får faktiskt något mer: 9,2 miljoner kronor var). För fyra regeringspartier innebär det 30 miljoner kronor (36,8 miljoner kronor om allianspartierna är i opposition), något som minskar med 22,5 miljoner kronor (27,6 miljoner kronor i opposition) när fyra partier blir ett.

En sista förändring rör den inbördes maktbalansen inom Alliansen. Nu tycks det mig som den är baserad på valresultat. Moderaterna har mest att säga till om för att de har samlat flest röster, Kristdemokraterna har minst att säga till om för de har fått minst röster i Alliansen.

Men med ett nytt alliansparti – förutsatt att detta parti följer samma organisationsmall som alla demokratiska partier har i svensk politik – skulle det vara medlemmarna, inte väljarna, som skulle avgöra den interna makten. Och då skulle det hända saker. Moderaterna, som nu dominerar Alliansen med 61 procent av alliansens röster, skulle i stort sett få dela makten med centerpartisterna som medlemsmässigt är nästan lika många som moderaterna. Av allianspartiernas medlemmar är 44 procent moderater och 35 procent centerpartister.

Partisammanslagningsförespråkaren Hamiltons folkpartister (12 procent av allianspartiernas medlemmar) skulle, tillsammans med kristdemokraterna (9 procent av allianspartiernas medlemmar), vara totalt distanserade av de medlemsmässiga giganterna.

Ett gemensamt alliansparti – förutsatt att de gamla partiernas medlemmar hängde med till det nya partiet – skulle bli Sveriges klart största parti. Enligt undersökningar från Surveyinstitutet, Linnéuniversitetet, motsvarar de fyra allianspartierna tillsammans ett och ett halvt socialdemokratiskt parti. Därmed skulle Alliansen kunna bli ett massparti, i alla fall vad gäller antalet medlemmar.

Krönika publicerad i Barometern och Oskarshamns-Tidningen 29 april och Smålandsposten 2 maj 2013.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: