De flesta väljer kärnfamiljen

31 01 2013

En familj kan se ut på olika sätt. De flesta av oss har antagligen uppfattningen att den gamla kärnfamiljen håller på att luckras upp. Sett över en längre tid är det allt fler föräldrar som separerar eller skiljer sig och deras barn bor ofta varannan vecka hos vardera föräldern.

Därför kom uppgifterna om de svenska familjerna från Statistiska Centralbyrån (SCB) som en överraskning för många. Den visade att 75 procent av alla barn (människor under 18 år) bodde hos sina biologiska (eller motsvarande) föräldrar. För att vara tydlig: dessa föräldrar bodde tillsammans med sina barn i ett och samma hem. Om vi dessutom tar hänsyn till nybildade familjer (där en av föräldrarna, kanske på grund av dödsfall, blivit ersatt av en fosterförälder) lever drygt 80 procent av barnen i Sverige i en familj med två föräldrar.

Något som ofta glöms bort, när skilsmässorna är många och kärnfamiljen antas bli mindre vanlig, är att vi lever allt längre. Det betyder att allt färre föräldrar dör i förtid. Förändringen av antalet för tidigt döda föräldrar är så dramatisk att den till stora delar balanserar ökningen av den familjesplittring som blir resultatet av att föräldrar skiljer sig eller separerar.

Som många påpekat är kärnfamiljen ett ganska sent fenomen som hör ihop med industrialiseringen och framväxten av medelklassens ideal. Förut var olika former av storfamiljer, där bland annat flera generationer ingick i samma hem, vanliga. Måhända kan en anledning till framväxten av kärnfamiljen vara att medelklassen liberala ideal spreds, men också att välfärdsstatens uppbyggnad – med såväl barn- som äldreomsorg – gjort det möjligt för människor att mer fritt välja familjeform. Givet ett fritt val tenderade de flesta välja att bilda en familj som kommit att kallas kärnfamiljen med två föräldrar och barn.

I och med ett ökat fokus på jämställdhet, bland annat under föräldraledigheten, verkar det som om kärnfamiljen har fått en kvalitativ förbättring. Förvisso är det ett problem att föräldraledigheten alltjämt fördelas ojämnt mellan kvinnor och män. Men allt fler pappor är föräldralediga. Pappornas ökade ansvar för sina barn har inneburit en omfattande och positiv förändring de senaste decennierna. I början av 1970-talet existerade fortfarande hemmafrusystemet och pappor hade ingen del i ”moderskapsförsäkringen”. I dag tar över 80 procent av papporna ut föräldraledighet. Detta förstärker tvåsamheten i föräldraskapet. I stället för familjens upplösning verkar det som om dagens familjer står sig allt starkare.

Krönika publicerad i Smålandsposten 31 januari 2013.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: