Hela listan: 2012 års svenska politiska topphändelser

31 12 2012

Här är hela listan över de tio viktigaste politiska händelserna under 2012. Som sig bör börjar topplistan med plats tio och går uppåt. I samband med uppräkningen ger jag en kort kommentar om händelsen.

Plats 10: Svenska journalister befriade från fängelse i Etiopien

När journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye fängslades under sin reportageresa i Etiopien 2011 fick händelsen snabbt andra perspektiv än hur de skulle bli fria. Persson och Schibbye avsåg att granska Lundin Petroliums blodiga oljeaffärer i Etiopen, ett företag där Carl Bildt varit styrelseledamot innan han utnämndes till den utrikesminister som skulle leda den borgerliga regeringens ansträngningar att få Persson och Schibbeys frigivna. Efter 14 månader benådades de båda fångarna och statsminister Fredrik Reinfeldt triumferande i massmedia: ”Det är också en framgång för diplomatin och de kontakter Sverige varit engagerad i. Jag har haft en mer blygsam roll och det är klart att ambassadören på plats och Carl Bildt spelat stor roll.”

Plats 9: Svensk vapenfabrik i Saudiarabien

Årets svenska avslöjande var att svenskar byggde en vapenfabrik i Saudiarabien. Avslöjandet renderade Stora journalistpriset till Bo Göran Bodin och Daniel Öhman på Sveriges radios eko-redaktion. Alliansregeringen skyllde vapenfabriken på den tidigare socialdemokratiska regeringen. Fast sedan avgick försvarsminister Sten Tolgfors och i avslöjandets efterdyningar har den ena alliansministern efter den andra visat sig ha svårt att förklara att diktaturer är just diktaturer.

Plats 8: Centerpartiets kris

Någon större intern strid verkar inte finnas i Centerpartiet, men utanför är krisen större. Allt färre röstar på Centerpartiet. Partiledaren Annie Lööf har inte ännu vänt trenden för partiet, något som hennes företrädare Maud Olofsson ändå kunde peka på fram till valet 2010. Men än så länge följer Centerpartiet den utstakade planen för att vända trenden genom att försöka placera partiet till höger om Moderaterna. Kanske börjar partimedlemmarna protestera i och med partiets nya förslag till nyliberalt idéprogram. Men om Centerpartiet avser att överge sin position i politikens mitt kanske det är dags att byta namn igen?

Plats 7: Sverigedemokraternas framgång och vad eller vem som gynnar den

Svenskarnas mest avskydda parti heter Sverigedemokraterna (SD) och inget parti vill framstå som om de samarbetar med SD inför risken att förlora väljare. Därmed tycks logiken vara klar: SD blir politikens svartepetter som skickas runt bland partierna. Ibland anklagas något parti gå SD till mötes, nästa vecka kan samma parti anklagas för att vilja ha för öppna gränser och därigenom gynna SD. Till sist har julsången om tre gubbar från pepparkakeland blivit en del av debatten. Fast de flesta svenskar är nog mer intresserade av en diskussion om vad de själva tycker är viktigt i politiken. Och det är inte frågor om invandring.

Plats 6: Ledarstriden inom Kristdemokraterna

Under hela 2011 var krypskyttet omfattande inom Kristdemokraterna. För att vara ett så litet parti har det många falanger och oheliga allianser mellan dem. Till detta kommer personstrider som i alla partier. Orsaken till partiets alla kotterier är till stor del diverse reorienteringar som gjorts genom åren för att vinna väljare. De som saknar det gamla frikyrkliga mittenpartiet, konservativa som kommit till partiet efter riksdagsinträdet och de som till fullo anammat katolsk sociallära är några exempel. Partiledarstriden slutande med en nästan överlägsen seger för Göran Hägglund.

Plats 5: Stefan Löfven ny partiledare för Socialdemokraterna

Partiledarfrågan inom Socialdemokraterna visar klart att partiet alltjämt har en unik ställning i svensk politik. En bättre start än Stefan Löfvens är det svårt att få som partiledare. Det var hans mamma som avslöjade hans förestående utnämning, vilket smälte hjärtat till och med på Socialdemokraternas mest hårdföra motståndare. Löfven verka mer eller mindre ha utkorats av verkställande utskottet tillsammans med distriktsordförandena runt om i partiet. Opinionssiffrorna rusade upp med rekordfart från bottennivå till… Sahlinnivå. Löfven var ganska tyst i början, försökte samla ett kompetent lag omkring sig och har först på senare tid börjat agera politiskt. Framtiden får utvisa vad Löfven har för plan för det före detta folkrörelsepartiet.

Plats 4: Järnrörsskandalen

När några av de främsta i Sverigedemokraternas (SD) toppskikt gick ut på sta’n så kastade de rasistiska tillmälen på en av Kultursveriges främsta komiker, uttalade sig sexistiskt till en främmande kvinnoa och beväpnade sig med järnrör. Sedan ljög de om allt detta som de hade filmat. Hur filmen kom ut och varför den var spridd vet vi inte. Men Erik Almqvist fick avgå som ekonomiskpolitiskt talesman för SD och lite senare från riksdag och parti. Den filmande rättspolitiska talesmannen Kent Ekeroth har time out. Varför och till vem han spred filmen vet vi alltjämt inte. Detta var dock bara en av liknande skandaler som kantat SD. Helt förvånande blev inte resultatet: opinionsuppgången för partiet fortsatte.

Plats 3: Europeiska skuldkrisen inklusive Greklandskrisen

Detta är något som alliansregeringen gillar att tala om. Inför riksdagsvalet verkar det som om krisernas Europa gav perspektiv på den svenska ekonomin och arbetslösheten. Kanske hoppas Reinfeldt och Borg på samma trollformell även denna mandatperiod nu när de ekonomiska problemen verkar hopa sig även i Sverige. Dessa euro-förespråkare kom därför kommit ut som euro-kritiker och motarbetar europeisk ekonomiskt samarbete allt vad de kan. Så är i alla fall budskapet till de svenska väljarna.

Plats 2: Håkan Juholts avgång som partiledare för Socialdemokraterna

Inga nyheter är goda nyheter. Det är självklart en större händelse att en Socialdemokratisk partiledare avgår ”i förtid” än att Löfven blir vald till ny partiledare. Att Juholt dessutom avgick innan han fått leda partiet i någon form av val (inte ens val till Europaparlamentet) är historiskt. Den Socialdemokratiska mytbildningen om sina partiledares kvalitet har därmed fått sig en rejäl törn: två har avgått efter valförlust (Persson och Sahlin) och en utan ens det.

Plats 1: Amerikanska presidentvalet

Yes, I can! Det som händer i USA är högoktanisk inrikespolitik i Sverige. Kina är alltjämt utrikespolitik och Frankrike är en randstat men Sverige är i händelsernas politik USA:s 51:a delstat. Inte ens melodifestivalen kan ena svenskarna lika mycket som när en demokratisk presidentkandidat intar positioner strax höger om Gunnar Hökmark i kamp mot avgrundshögerns kandidat (eller vilka ståndpunkter flipp-flopp Romney till sist hade). Och nästan hela svenska folket uppfattade sig som vinnare tillsammans med Barack Obama.

Noterbart är att inga händelser som involverar Miljöpartiet, Folkpartiet eller Vänsterpartiet (trots partiledarbyte) är med på listan. Frågan är vad det kan tyda på?


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: