Den fria viljan

27 12 2012

Den som vill se en människa som något unikt och oändligt värdefullt måste, på ett eller annat sätt, även omfamna tanken om den fria viljan. I grund och botten innebär denna tanke att varje människa är fri att tänka och göra vad han eller hon vill. Ingen människa är en förprogrammerad robot eller helt förslavad av arv och miljö. Varje människa har istället inneboende förmåga att göra val, en fri vilja.

Om människor har en fri vilja får det konsekvenser. Den fria viljan gör att människor är unika varelser, något annat än ett djur. Den fria viljan innebär också att varje människa har ansvar över sin tanke, tro, ord och gärning. Det personliga ansvaret innebär att framgång och bakslag har koppling till varje människas val i livet.

Det är inte det samma som att säga att varje människa har exakt samma möjligheter att förverkliga vad han eller hon vill. Människor har olika resurser. Med större resurser, till exempel mycket pengar, har människor större möjligheter att förverkliga sina drömmar och mål. Medan andra människor förhindras genom att de har mindre resurser, som till exempel en dålig start i livet kan ge. Vem som helst kan inse att den vars föräldrar haft missbruksproblem oftast inte haft samma möjligheter och samma frihet som någon som fått växa upp under mer ordnade förhållanden.

Det är också i ett fråntagande av människors möjlighet att agera utifrån sin fria vilja som det verkliga omänskliga står att finnas. Det är tydligt i länder med politiskt förtryck. Att fängsla en människa som önskar ett samhälle med större frihet och demokrati är ett uttryck för detta. Andra förtryckande fenomen är mer kontroversiella: sjukdom, droger, snedvriden kommersialism och tomma ideal. Alla dessa saker – och många fler – kan förhindra människor från att kunna praktisera sin fria vilja.

Mera sällan tänker vi på att ett förnekande av vårt personliga ansvar, eller att påstå att en fri vilja inte förekommer, kan förminska vår mänsklighet. Att helt ta bort människors eget ansvar för sina handlingar genom att hänvisa till otillräckligheter under uppväxten, negativ miljöpåverkan eller andra resursbrister är exempel på när människors ansvar förminskas. Det är steg på vägen att ta bort människors mänsklighet.

Vid jul påminns vi om människans fria vilja. Under julen kan vi välja att fira Jesus födelse som en gudomlig ankomst. Eller så kan den som vill låta bli. Julens budskap visar alltså tydligt på det verkligt, verkligt djupt mänskliga: den fria viljan.

Krönika publicerad i Smålandsposten 27 december 2012.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: