Samhällsvetenskapen vann presidentvalet

12 11 2012

Att Barack Obama valdes som USA:s president lär inte ha gått förbi någon samhällsintresserad människa. Men en annan vinnare kan också koras: samhällsvetenskap och då speciellt surveymetoden som genomför statistiska analyser av insamlade data. Dessa analyser slog med råge de förståsigpåare som hade insikt, förståelse, magkänsla eller var självutnämnda experter.

Inför valet trummades budskapet ut att det var ett jämnt race om presidentposten mellan Demokraternas Obama och hans republikanske utmanare Mitt Romney. I TV-programmens soffor satt förståsigpåare och berättade hur ovisst resultatet var inför presidentvalet. Men de statsvetare som analyserade opinionsmätningarna påpekade gång på gång att det var en liten men klar fördel till Obama. Dagarna inför valet bedömde statsvetare att det var över 90 procents chans för Obama att bli omvald. Bakgrunden till denna slutsats låg en analys som vägde samman de otaliga opinionsundersökningar som genomfördes i USA. Men det var inte opinionsundersökningar på nationell nivå som då analyserades, utan opinionsundersökningar i respektive amerikansk delstat.

Men surveymetoden – i all sin styrka – är långtifrån problemfri. Dess främsta problem rör bortfallet – svarsvägrarna. Dessutom har bortfallet ökat kraftigt under senare år. I de amerikanska undersökningarna är bortfallet extremt stort. Det är inte ovanligt att endast 10 procent av de tillfrågade svarar när opinionsinstituten kommer och ställer sina frågor. Men trots det stora bortfallet hade mätningarna av opinionen till största del stor tillförlitlighet. Detta gäller speciellt om resultatet från flera mätningar vägdes samman.

Problemet med bortfall är att ingen vet hur de som inte svarar på undersökningen röstar eller om de kommer att rösta. Risken är att bortfallet är skevt och att personer som avser att rösta på en av kandidaterna är överrepresenterat i bortfallet. Då blir prognosen av valresultatet fel. Inför presidentvalet i USA diskuterades om undersökningarna, bland annat på grund av bortfallet, riskerade att utpeka Obama till president fast det kanske var Romney som skulle vinna flest elektorsröster. Men så var inte fallet. I stället verkar de flesta undersökningar ha överskattat stödet för Romney, vilket också bör ses som ett problem för surveymetoden. Nästa gång kan det betyda Republikanernas presidentkandidat pekas ut som trolig vinnare, fast stödet för den som då är Demokraternas kandidat egentligen är större.

Men faktum kvarstår. Att statsvetare genom surveymetoden framgångsrikt kunde förutse den vinnande presidenten bör betraktas som en seger för samhällsvetenskapen.

Krönika publicerad i Smålandsposten måndag 12 november 2012.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s




%d bloggare gillar detta: