Barns frihet till religion

24 08 2012

I Dagens Nyheter har Margó Ingvardsson föreslagit att barn under 12 år ska förbjudas att utöva religion i kyrkor och andra religiösa samfund. Dop, söndagsskola, barntimmar, barnkörer, scouter och liknande skulle därmed omöjliggöras i kyrkan eller få genomföras i hemlighet. Ingvardsson är inte ensam utan på flera sätt har ateister ifrågasatt religiösa aktiviteter för barn.

Redan 2010 undersökte Surveyinstitutet vid Linnéuniversitetet i Växjö vilket stöd förslaget att förbjuda religiösa aktiviteter för barn hade i den svenska befolkningen mellan 16-85 år (1578 svarande). Nästan hälften – 49 procent – motsatte sig ett sådant förslag (de tyckte förslaget var mycket eller ganska dåligt). En minoritet – 19 procent – tyckte dock att förslaget var bra (mycket eller ganska bra). Övriga svarade ”varken bra eller dåligt”.

Viljan att förbjuda religiösa barnaktiviteter skiftar i olika åldersgrupper. Bland personer i Ingvardssons egen ålder är stödet större och allra starkast är det bland förkrigsgenerationen, de som är födda 1925-1940. Där tycker 30 procent att förslaget att förbjuda religiösa barnaktiviteter är bra och 39 tycker att det är dåligt. Men motståndet till att förbjuda religiösa barnaktiviteter ökar bland yngre generationer. I generationen som fötts mellan 1981-1994 är stödet svagt. Endast 15 procent tycker att förslaget att förbjuda religiösa aktiviteter för barn är bra och en majoritet – 56 procent – tycker att förslaget är dåligt.

Surveyinstitutet undersöker inte barn under 16 år, men väl 16- och 17-åringar som enligt barnkonventionen definieras som barn. Antalet svarande är nu få, men bland dessa barn som besvarat undersökningen finns ett extra starkt motstånd till att förbjuda religiösa aktiviteter för barn: nästan två tredjedelar tycker förslaget att förbjuda religiösa aktiviteter för barn är dåligt, endast en tiondel av dessa barn tycker att förslaget är bra.

Hur ser Ingvardsson på barns religiositet? Kanske anser hon att barn inte kan ha en religiös tro. Men många människor har egna erfarenheter från sin uppväxt som visar på motsatsen. Måhända är det inte förvånande att de som stödjer Ingvardssons förslag tenderar att vara gamla, medan barn som i ålder står nära dem som skulle drabbas av ett förbud av religiösa barnaktiviteter till största del är motståndare till detta. Anledningen torde vara enkel. Människor, även barn, vill ha frihet att tro och delta i religiösa aktiviteter utan statliga ingrepp och förbud.

Krönika publicerad i Smålandsposten fredagen 24 augusti 2012

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

24 08 2012
Christofer

Barnkörer och scouter omöjliggörs väl inte ändå? Rätt ska vara rätt.

24 08 2012
Hagevi

Kyrkans barnkörer sjunger religiösa sånger och t ex SMU scout integrerar religion i aktiviteterna. Detta är detta texten handlar om och inte barnkörer eller scouter i allmänhet, men det trodde jag framgick.

24 08 2012
Christofer

Måhända det, men det skadar aldrig att vara tydlig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: