Kommer du ihåg Juholt-effekten?

7 05 2012

Med Stefan Löfven som Socialdemokratisk partiledare tycks partiet ha återhämtat sig från den omfattande vågdalen som föranledde bytet av partiledare. Jämfört med Socialdemokraternas stöd i väljaropinionen under Håkan Juholts sista tid som partiledare verkar onekligen starten med Löfven som partiledare bättre för partiet. Vad som då glöms bort är att något liknande inträffade för Juholt. Även under Juholts första tid var det tal om ”Juholt-effekt”. I figur 1 presenteras Socialdemokraternas stöd i väljaropinionen före och efter partiets tre senaste partiledarskiften: Göran Persson och Mona Sahlin, Sahlin och Juholt, Juholt och Löfven. Uppgifterna om väljarstödet är hämtade från TNS-Sifo:s opinionsundersökningar, de tre som närmast föregick respektive partiledarskifte och de tre närmast efter att skiftet hade ägt rum.

Mellan de två senaste socialdemokratiska partiledarbytena finns vissa likheter. Såväl Juholt som Löfven förde upp stödet för Socialdemokraterna till en nivå runt 35 procent. I båda fallen hade den föregående partiledaren avgått ganska plötsligt, om än att Juholts avgång var mer dramatisk jämfört med Sahlins avgång. Vid de två sista partiledarskiftena dök den vinnande kandidaten plötsligt upp på scenen. Att såväl Juholt som Löfven valdes till Socialdemokraternas partiledare överraskande många. Vid båda tillfällena börjar politiska kommentatorer tala om Juholt-effekt, respektive Löfven-effekt.

Men det finns också olikheter mellan Juholt och Löfven. En sådan är att Löfven tog vid då partiet stod i en mer dramatisk opinionsmässig bottennivå jämfört med när Juholt blev partiledare. I mycket består därmed Löfven-effekten av den tidigare Juholt-defekten. I mitt tycke finns det dock en skillnad som gör det lite mer trovärdigt att tala om en Löfven-effekt jämfört motsvarande period efter det att Juholt blivit vald. Medan Juholt verkade ha svårt att övertyga om sin person verkar det som om Löfven har gjort ett annat intryck på väljarna. TNS-Sifo har vid olika tillfällen undersökt väljarnas förtroende för partiledarna. Strax efter att Juholt valts till partiledare uppgav 24 procent sig ha mycket eller ganska stort förtroende för honom, något som innan hans avgång hade minskat till 16 procent. För Löfven hade 47 procent mycket eller ganska stort förtroende efter det att han blivit vald till Socialdemokraternas partiledare (vilket ökade till 50 procent vid senaste mätningen).

De två senaste socialdemokratiska partiledarskiftena är annorlunda vid en jämförelse med partiledarskiftet från Persson till Sahlin. Persson meddelade direkt efter förlustvalet 2006 att han skulle avgå. Ganska snart framstod Sahlin som en av de främsta kandidaterna till partiledarposten. När valberedningen till slut förordade Sahlin som partiledare var detta knappast någon överraskning för väljarna. När väl Sahlin tillträdde som partiledare hade antagligen en stor del av väljaropinionen redan anteciperat valet och utrymmet för väljareffekter var därför ganska liten. Men liksom Löfven gav många väljare stort förtroende för Sahlin i början av hennes partiledarperiod – 41 procent sa sig ha mycket eller ganska stort förtroende för Sahlin – vilket strax innan hennes avgång hade reducerats till 27 procent.

Men med tanke på vad som hände med det socialdemokratiska väljarstödet under Juholt (och även Sahlin) så kan det tyckas vara för tidigt att ropa faran över för Socialdemokraterna. Framtiden får dock utvisa om höga förtroendesiffror för partiledare Stefan Löfvden indikerar en förändring för Socialdemokraterna vad gäller fallhöjden i väljaropinionen.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: