Vem ska efterträda Löfven?

23 03 2012

Frågan kan tyckas vara tidigt väckt, men redan nu bör den tämligen nyvalde Stefan Löfven tänka på vem som ska efterträda honom som Socialdemokraternas partiledare. Löfven själv är, likt hans företrädare Håkan Juholt, ovanlig. Han har fått axla ledaransvar utifrån en ganska obemärkt position i partiet. Löfven har istället, fram tills nu, satsat på en facklig karriär. Det vanliga är att socialdemokratiska partiledare hämtas från en ledande krets, väl känd av dem som följer politik.

Vi kan jämföra med Mona Sahlins båda kandidaturer till ledare för Socialdemokraterna (den som hon förlorade till Göran Persson samt då hon efterträdde nämnde Persson). Sahlin var känd för den breda allmänheten och vid båda tillfällena en påtänkt kandidat som partiledare. Så var det inte med Löfven. Varken Juholt eller Sahlin hade tänkt på vem som skulle efterträda dem. Den karusell av namn som nämndes som möjliga efterträdare var, något paradoxalt, ett tecken på att någon sådan inte var påtänkt. Förvisso var det överraskande att Juholt avgick efter en så kort period, det samma kan även tänkas gälla Sahlin. Socialdemokraternas partiledare har oftast suttit fast förankrade på sin taburett i något decennium.

Liksom när Juholt och Sahlin valdes var det många som menade att valet av Löfven gjordes i brist på bättre. Löfven sitter inte i riksdagen. Att inte någon av 112 socialdemokratiska riksdagsledamöter uppfattas kunna axla ansvaret som partiledare är uppseendeväckande. Ändå kan Löfven visa sig vara just det Socialdemokraterna letar efter: en enande kraft i partiet som står över de interna sprickor som blottat sig efter senaste riksdagsvalet.

För Socialdemokraterna är det nya tider. De kan inte längre i lugn ro planera när en partiledare ska ersättas av en annan. Avgången kan komma plötsligt. Men förr eller senare kommer den. Det gäller därför för partiledaren i Socialdemokraterna – och i andra partier – att se till att det finns folk som kan ta över när det är dags. Detta sker genom att släppa fram olika profiler i ledarställning eller – när tillfälle ges – utnämna tänkbara efterträdare till statsråd. Att släppa fram alternativa ledare kan naturligtvis vara farligt, då de kommande stjärnorna alltid kan överglänsa den nuvarande partiledaren. Det kan då vara frestande att istället hålla sig till mer obemärkta personer. Men den som tror sig måna sitt parti ska väl inte tänka på sig själv, utan på partiets framtid? Bland de som Löfven nu lyfter fram bör således även hans efterträdare finnas.

Krönika publicerad i Smålandsposten 22 mars 2012. Texten är en uppdaterad version av en tidigare krönika som handlade om den då nyvalde partiledaren Håkan Juholt. Den refuserades av tidningen med argumentet att det var konstigt att skriva om efterträdare när Juholt precis blivit vald. Jag förbehåller mig rätten att säga: Vad var det jag sa?

Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

27 03 2012
Jan Wiklund

Inte fan förlorade Per Albin något på att ha Wigforss och Möller som statsråd?

27 03 2012
Hagevi

Vem har påstått det?/MH

14 04 2012
Johan Lundgren

Det var nog en kommentar på faran för överglänsning.

14 04 2012
Hagevi

Vem är det då som har jämfört Håkan Juholt med Per-Albin Hansson?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: