TV sätter Agenda

9 10 2011

 Ikväll (söndag 9/10) sänder SVT:s Agenda en debatt mellan regeringspartierna och två oppositionspartier: Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är inbjudna till debatten, men har tackat nej. Anledningen är att SVT valt att gruppera partierna i två grupper: regeringspartierna på ena sidan och övriga riksdagspartier på andra sidan. Den sistnämnda gruppen skulle bestå av representanterna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.  Såväl Socialdemokraterna som Vänterpartiet motiverar sina avhopp på ett liknande sätt. Genom att oppositionspartierna placeras tillsammans kan tittarna ges intrycket att deras partier ingår i ett slags organiserat samarbete med Sverigedemokraterna. En sådan bild vill varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet ge då de menar att något sådant samarbete inte finns.

Förvisso skulle SVT kunna backa för att på så sätt kunna erbjuda tittarna en fullödig debatt mellan riksdagspartierna. Men därmed skulle de låta Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bestämma hur de planerar sina program. SVT:s självständighet skulle därmed kunna ifrågasättas. Dessutom öppnar det upp för framtida krav på TV-programmens utformning. Det är därför lätt att förstå att SVT inte backar för påtryckningar utifrån.

Lika lätt är det att förstå varför Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte vill ge bilden av en enad opposition som inbegriper Sverigedemokraterna. De båda röda partierna odlar en kritisk profil mot Sverigedemokraterna och vill inte bokstavligen stå på samma sida som dem i ett TV-program. Det funger inte heller att någon gång i början av programmet säga att socialdemokrater och vänsterpartister inte tycker om Sverigedemokraterna. Många tittare zappar runt bland kanalerna och får inte denna information. Dessutom stämmer det gamla ordstävet: en bild säger mer än tusen ord.

Min avsikt är inte att ge någon lösning på problemet (det verkar snarare som parterna har målat in sig i olika hörn). Däremot skulle jag vilja visa att det inte är första gången som problem som dessa är aktuella i TV-rutan. Efter riksdagsvalet 1991 satt först den dåvarande socialdemokratiska partiledaren Ingvar Carlsson i valvakans studiosoffa och blev intervjuad av KG Bergström. Sedan fick den avgående statsministern gå ut ur studion för att ersättas av de borgerliga partiledarna som droppade in. När sedan partiledarna för Ny Demokrati — som blev invalda 1991 — också dök upp var den bild som skapades att ett organiserat parti fått gå ut och ersättas av en lätt oordnad grupp där Ian Wachtmeister och Bert Karlsson ingick. Måhända hade SVT också som avsikt att ge en sådan bild av vad valresultatet skulle kunna innebära. 

Den partiledare som först och främst reagerade på arrangemanget var Folkpartiets Bengt Westerberg. Han reste sig upp ur soffan och gick ur studion. Westerberg ville inte ställa upp på den bild av valresultatet som SVT höll på att arrangera. Det finns många likheter med diskussionen om debatten i Agenda på söndagskvällen. Men också en viktig skillnad. Westerberg blev inte förvarnad utan fick några sekunders betänketid innan han gjorde sitt ställningstagande. Inför Agenda fick Socialdemokraterna och Vänsterpartiet information före sändning. Men deras reaktion blev den samma: de vill inte vara med om detta. Det är deras fulla rätt att handla så.


Åtgärder

Information

2 responses

9 10 2011
Andreas

Jag gillar frasen ”måla in sig i olika hörn”,

Andreas Jansson

1 05 2012
Nils Jungenäs

”Lika lätt är det att förstå varför Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte vill ge bilden av en enad opposition som inbegriper Sverigedemokraterna.”

Jasså?

Vad har man då för syn på väljarnas intelligens?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: