Om det vore val idag…

30 08 2011

Äntligen är semestern över. Nu publicerar tidningarna opinionsmätningar igen. Jag och andra statsvetare som forskar om partier, politiskt beteende och val älskar undersökningar om partisympatier.

Förvisso är det intressant att mätningar av partisympatier säger något om opinionen bland väljarna. Men det som är roligast är nog att mätningarna inte säger allt utan lämnar utrymme för spekulation. Opinionsinstituten mäter lite annorlunda, använder olika intervjutekniker, olika urval och en del använder olika viktningstekniker innan de redovisar resultatet. Det får oss att diskutera rimligheten i det instituten säger. Därför är det bra att det görs många mätningar av partiernas sympatier och att de görs på olika sätt. Det hjälper oss att utvärdera opinionsmätningarna.

Tolkningar av mätningarna är också intressanta. Ofta inleds redovisningen av en partisympatiundersökning med en mening av typen ”om det vore val idag så skulle” det ena och det andra hända de olika partierna. Problemet med detta är att det inte är val när mätningen genomförs. Ingen valkampanj har ägt rum. Millimeterrättvisan i massmedia där partierna får framträda lika mycket finns bara inför valen. Mellan valrörelserna dominerar de stora partierna i större utsträckning. De osäkra väljarna behöver inte bestämma sig förrän valdagen.

Dessutom förekommer ingen taktikröstning i opinionsmätningar. Vid riksdagsvalen kan väljare låta bli att rösta på sitt bästa parti och istället rösta på ett litet parti som riskerar att få färre än fyra procent av rösterna och trilla ur riksdagen. Väljare taktikröstar inte för att de vill vara snälla mot det lilla partiet, utan för att det kan behövas för att väljarens favoritparti ska komma i regeringsställning. Denna dynamik finns inte med i opinionsundersökningarna.

Jag tycker det är roligast att spekulera om varför partiernas stöd ökar och minskar i opinionsmätningarna och fundera på hur den allmänna opinionen kan påverka politiken framöver. Det är roligt att spekulera, men ingen vet egentligen varför partiernas stöd skiftar i de olika opinionsmätningar som publiceras. För det krävs en helt annan typ av omfattande undersökningar än de som opinionsföretagen redovisar. Oftast är det bara några få vetenskapliga undersökningar som är så genomgripande att de kan vara till hjälp för att förklara väljarnas beteende. Senare i år kommer Surveyinstitutet på Linnéuniversitetet publicera en sådan omfattande väljaranalys. Svaret söks då på frågan: varför röstade väljarna som de gjorde i riksdagsvalet 2010?

Krönika publicerad i Smålandsposten 30 augusti 2011.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: