Mer makt till lärarna!

16 07 2011

En artikelserie som journalisten Maceij Zaremba publicerat i Dagens Nyheter har skapat debatt. Tillsammans med kritik mot många kommuners sätt att bedriva skolverksamhet har han pläderat för lärarledd undervisning. Vid ett tillfälle kallade han det för katederundervisning. Zarembas kritik mot olika skolpedagoger och Skolverket var hård när han beskrev deras motstånd till läraren som en kunskapens auktoritet.

Diskussionen om skolan och Zarembas artikelserie har många bottnar, men en del av den handlar om lärarens roll i skolan. Idén är då att läraren ska vara en auktoritet, inte någon som slår eleverna på fingrarna när de svarar fel, men som står för uppmuntran och fast ledning mot ökad kunskap för eleverna. Även om debatten handlar om argument för eller emot och vad som kan uppfattas som rätt eller fel så finns ett element av vad gemene man tycker om saken.

Surveyinstitutet har till viss del tagit reda på detta i Survey 2010. Det är en frågeundersökning riktat till ett representativt urval av svenska befolkningen mellan 16-85 år som Surveyinstitutet vid Linnéuniversitetet i Växjö genomförde vid riksdagsvalet 2010. Bland annat reagerade 1583 personer på påståendet ”Lärare ska få bestämma mer över eleverna”, något som onekligen sätter lärarens auktoritet i centrum även om diskussionens alla dimensioner inte beaktas. Av de svarande tyckte 22 procent att förslaget var mycket bra, 41 procent ganska bra, 25 procent tyckte att det varken var bra eller dåligt, 8 procent ganska dåligt och bara 3 procent tyckte att förslaget var mycket dåligt.

Nästan två tredjedelar av svenska folket vill således ge mer makt till lärarna i klassrummet. Även om frågan i Survey 2010 är enkel indikerar det ett stöd för tanken att lärarrollens auktoritet bör stärkas. De som studerar är dock inte alls lika glada i förslaget jämför med dem som lämnat pluggande bakom sig. Stödet för ökad lärarauktoritet halveras bland studerande.

I svensk politik är det främst borgerliga partier med Folkpartiet i spetsen som talat sig varm för en skola med ordning och reda samt stärkt lärarroll. Den politiska dynamiten i Surveyinstitutets data är att stödet för en stark lärarauktoritet även finns bland rödgröna väljargrupper, speciellt bland dem som röstat på Socialdemokraterna. Utifrån antagandet att de flesta partier vill vinna så många väljare som möjligt är det således inte att förvåna att allt fler politiker, oavsett partifärg, börjar låta som Zaremba.

Krönika publicerad i Smålandsposten lördagen 16 augusti 2011.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: