Politiker med ambition för karriär

7 06 2011

När Socialdemokraternas valberedning föreslog att Håkan Juholt skulle väljas till partiledare kommenterade huvudpersonen själv detta på följande sätt: ”Om det finns någon som drömt om den rollen så är den personen synnerligen olämplig.” Citatet är ett exempel på en norm som gäller inom en stor del av svensk politik. En politiker ska inte framhäva någon ambition att göra karriär. Sådant möts med skepsis och motstånd enligt Jantelagen: du ska inte tro att du är någon.

Detta är utgångspunkten i statsvetaren Patrik Öhbergs pinfärska avhandling ”Politiker med karriärambitioner”. I den studerar Öhberg svenska riksdagsledamöters ambition att göra karriär. I ett kapitel relateras denna ambition till politiker i andra europeiska länder. Mycket riktigt visar det sig att relativt få svenska politiker har ambitionen att göra politisk karriär. Betydligt fler parlamentariker i andra europeiska länder uppger sig vilja göra politisk karriär.

Men trots allt finns några politiker i riksdagen som vidkänner att de har ambitioner i den meningen att de skulle vilja ha ett uppdrag som uppfattas som ett steg uppåt i karriären. Öhberg menar att nästan en femtedel av de riksdagsledamöter han undersökt har karriärambitioner. En typisk politiker med karriärambitioner är, enligt Öhberg, politikerproffs – de som redan vid invalet till riksdagen var heltidspolitiker – med medelklassbakgrund från Stockholmsområdet som tidigt i livet började arbeta partipolitiskt.

Karriärsorienterade politiker tycks ofta ha en strategi för att ta sig fram som skiljer ut dem från andra politiker. Karriärsugna riksdagsledamöter tycker det är förhållandevis viktigt att föra fram sina egna åsikter. Att vara lojal med sitt parti eller representera väljarnas åsikter är mindre viktigt. Jämfört med sina kolleger tycker karriärpolitikerna att det interna spelet i partierna är viktigare. Det är ju partiet som de hoppas ska förlösa dem och infria deras politiska ambitioner.

Frågan är dock om politiker med ambition att göra karriär lyckas bättre än andra politiker. Det inledande citatet från Juholt skulle snarare tyda på motsatsen. Men Öhberg redovisar i sin avhandling att politiker med karriärambitioner tenderar att få viktigare och mer prestigefyllda uppdrag än sina kolleger. Måhända finns det skäl att misstro våra toppolitiker när de säger sig inte haft några ambitioner för att ta sig fram i politiken.

Krönika publicerad i Smålandsposten 7 juni 2011.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: