Hotet om nyval

25 01 2011

Efter riksdagsvalet 2010 fann sig statsminister Fredrik Reinfeldt leda en minoritetsregering, blott två mandat från egen majoritet. Den borgerliga alliansen kunde inte längre betrakta riksdagen som ett transportkompani. Istället fick riksdagen blåsa liv i sin förhandlingsorganisation med partiledaröverenskommelser och uppgörelser i utskotten.

För regeringen gällde det att inte agera utmanande och väcka den björn som sov i riksdagens opposition. Några utmanande förslag om nya jobbavdrag eller andra satsningar med borgerlig profil kom inte. Regeringen skulle då riskera att få möta ett nederlag i riksdagen, utan att kunna göra något annat än att möjligtvis avgå.

Men i mitten av januari ändrades maktförhållandena till regeringens fördel. Regeringen fick då ett nytt politiskt vapen i sin hand. Från och med då kunde regeringen hota med nyval. Enligt regeringsformen kan nämligen inte regeringen utlysa nyval direkt efter ett riksdagsval. Istället måste regeringen vänta minst tre månader efter riksdagens första sammanträde. När denna nyvalskarantän gått ut i januari förändrades regeringspolitiken. Det kom nya förslag på jobbavdrag från Moderaterna. Andra regeringspartier började lyfta fram sina hjärtefrågor med en helt annan djärvhet än tidigare.

Regeringen tror sig kanske kunna vinna ett nyval. Opinionssiffrorna är goda för regeringen och allianspartier som avviker från Moderaternas uppåtgående kurva kan förlita sig på stödröster för att klara 4-procentspärren. Oppositionen har skäl att vara mer orolig. De rödgröna har själva monterat ned samarbetet och framstår som ett svagt regeringsalternativ till Alliansen. För Socialdemokraterna skulle ett nyval kunna innebära ett nytt katastrofrekord. Sverigedemokraterna riskerar att en stor del av deras väljare från 2010 hittar tillbaks till det sofflock många av dem legat på vid tidigare val.

Det skulle knappast framstå som ansvarigt om regering bara utlyste nyval på grund av det goda läget i opinionen. Men det kan bli annorlunda om regeringen förlorade en viktig omröstning i riksdagen, kanske om ett nytt jobbavdrag De kan då beteckna det som en förtroendeomröstning och välja att utlysa nyval, eller extra val som det mer korrekt heter. I så fall ska ett nyval anordnas inom tre månader, men 35 dagar beräknas vara det snabbaste som det är möjligt anordna ett nyval. Om regeringen skulle våga sig på ett nyval kan de måhända få egen majoritet i riksdagen fram till det att det återigen är dags för nästa ordinarie val 2014.

Krönika publicerad i Smålandsposten 25 januari 2011.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: