Valet 2010 var ett av KD:s mest framgångsrika

19 10 2010

Olika falla ödets lotter. Efter Kristdemokraternas resultat i riksdagsvalet har det utbrutit en debatt inom och om partiet där den gemensamma utgångspunkten har varit ett parti i kris. Den bild som målats upp är att partiet ”bara” fått 5,6 procent av rösterna i riksdagsvalet. Debattörerna jämför med Kristdemokraterna ”all time high” från 1998 då partiet fick 11,8 procent av rösterna. Men för Kristdemokraterna är detta en unik engångsföreteelse. Att utifrån Kristdemokraternas historia och tidigare valresultat måla upp valresultatet 2010 som dåligt för Kristdemokraterna får mig att undra över debattörernas verklighetsförankring. Av de 15 riksdagsval som Kristdemokraterna ställt upp i var resultatet 2010 deras femte bästa någonsin. Om ett medelvärde beräknas på Kristdemokraternas valresultat sedan deras första riksdagsval 1964 erhålls 4,1 procentenheter. Valresultatet från 2010 är alltså klart över Kristdemokraternas genomsnittliga valresultat. Det är alltså fullt rimligt att beskriva riksdagsvalet 2010 som ett av Kristdemokraternas mest framgångsrika. 

Det finns andra partier — Centerpartiet och Folkpartiet — som under motsvarande period (sedan 1964) gjort betydligt bättre ifrån sig än Kristdemokraterna och som i riksdagsvalet 2010 blott fick en bråkdel av rösterna jämfört med vad de fått i tidigare val. Men någon debatt om krisen för till exempel Folkpartiet förs dock inte och någon haverikommission har mig veterligt inte planerats av partiet. Ändå är Folkpartiets resultat från 2010 endast det 13:e bästa av de 15 riksdagsvalen. I genomsnitt har Folkpartiet fått 10,7 procent av rösterna i dessa riksdagsval, vilket är drygt 3 procentenheter fler än vad valresultatet 2010 innebar för partiet.

Även under Kristdemokraternas tid i riksdagen har deras valresultat oftast hamnat runt 7 procent, vilket ligger nära partiets valresultat 2010. Kanske bör Kristdemokraterna tänka att varje valresultat som innebär en representation i riksdagen är ett lyckat valresultat.


Åtgärder

Information

2 responses

22 10 2010
Andreas Holmberg

Visst är det så. Att jämföra med valet 1998 är ju enbart löjligt. Däremot behöver Kd reflektera än en gång över sitt existensberättigande. Att leva på stödröster är inget framtidsrecept.

27 10 2010
Björn Johnson

Problemet är väl att en försvarlig andel av KD:s röster kom från stödröstande moderater. Jag har en kompis (M) i Malmö som alltid röstar på KD och som skämtsamt refererar till partiet som ”kamrat 4 procent”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: