Hur bra gissade statsvetarna valresultatet?

24 09 2010

Inför varje riksdagsval brukar statsvetarna på Linnéuniversitetet i Växjö tippa valresultatet. Var och en gissar varje partis procent röster med en decimal när. Inför riksdagsvalet 2010 gällde tipset riksdagspartierna, Sverigedemokraterna och övriga partier. Hur väl lyckades de 20 statsvetarna som deltog att förutse valresultatet? Nedan redovisas en jämförelse mellan medelvärdet av de gissningar som statsvetarna gjort för respektive parti. Detta jämförs med valresultatet genom att beräkna absolut avvikelse (differens utan att ta hänsyn till plus och minus).

Som synes gissade statsvetarna bäst vad gäller valresultatet för Vänsterpartiet och Moderaterna, sämst gissnar gjordes angående Centerpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Den genomsnittliga avvikelsen från statsvetarnas gissningar på partiernas resultat är dock ganska låg: 0,79.

Vad gäller kampen mellan blocken förutsade Linnéuniversitetets statsvetare den borgerliga alliansens resultat bäst, medan De rödgrönas gemensamma resultat bommades med över en procent. Den genomsnittliga avvikelsen för de båda blocken blev 0,75.

Summa summarum är att statsvetarna inte var helt ute och cyklade, men att det också finns utrymme för högre precision.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

27 09 2010
Bästa opinionsinstitut vid riksdagsvalet « Magnus Hagevi

[…] sist bör noteras att de av Linnéuniversitets statsvetare som tippade valresultatet (läs om detta här) ligger i nivå med de flesta opinionsinstitut vid en jämförelse med partiernas valresultat ( en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: