Opinionsundersökningarna inför valet

18 09 2010

Då och då uppkommer en debatt om opinionsinstitutens roll inför valen. Går det att lita på dem? Påverkar de väljarnas röstning? Hur påverkar de väljarnas röstning? Ska de få påverka väljarnas röstning? När den sista frågan ställts är det till slut någon som vill införa något slags förbud mot opinionsundersökningar, i alla fall någon eller några veckor inför ett val.

Det går naturligtvis att vara irriterad på diskussionen om partiernas läge i opinionen och vad det kan leda till. Speciellt kritisk är antagligen personer som vill diskutera något annat eller som uppfattar  opinionsutvecklingen som negativ. Men det finns anledning till att opinionsundersökningarna diskuteras. För att tala idrottsspråk så är svensk politik full av streckmatch som vi känner igen i sportens kamp om en plats i play off-plats och hotet om kvalplats eller nedflyttningsplats.

Vem vinner majoritet (får över 50 procent av rösterna)? Vilka majoriteter är möjliga utifrån rådande mätningar av opinionen? Vilket parti är störst? Vilket block är störst? Vilka partier riskerar att hamna under 4-procentsspärren och åka ur riksdagen? Vilka parti kan gå motsatt väg och ta sig in i parlamentet? Vilken blir partiernas styrka inom respektive block och hur kan det påverka den förda politiken?

Med alla dessa frågor som rör streckmatcher är det närmast verklighetsfrämmande och osunt att inte vara intresserad av opinionsmätningar. Speciellt inför ett val. Att väljare har koll på den rådande opinionen är närmast ett villkor för att kunna genomföra ett val grundat på ett informerat beslut.

Inför valdagen finns flera intressanta streckmatcher att bevaka. Den mest intressanta streckmatchen är om den borgerliga alliansen får majoritet eller inte. För varje vunnen procent för De rödgröna eller Sverigedemokraterna försvåras detta. Om Alliansen misslyckas att erhålla majoritet kan Sverigedemokraterna åtminstonde indirekt påverka politiken genom att tvinga fram en minoritetsregering eller en blocköverskridande regering.

Ytterligare en het streckmatch är om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen eller inte. Naturligtivs är den kopplad till den borgerliga alliansens möjligheter att bilda en majoritetsregering.

Till detta kommer streckmatcher inom blocken: hur dominerande kommer moderaterna och socialdemokraterna vara inom sina respektive block efter valet? Finns det plats för uppstickare bland de andra partierna i riksdagen?

Övriga streckmatcher som rör vilket block som blir störst eller om något riksdagsparti hamnar under 4-procentspärren är inte lika heta.  Sannolikheten att De rödgröna skulle bli större än Alliansen är mycket liten, varför den streckmatchen inte är lika het. Likaså är det inte troligt att något parti trillar ur riksdagen. Därmed inte sagt att alla överraskningar är omöjliga.

Inom svensk politik är streckmatcher viktiga, därför anser väljarna att opinoinsundersökningar också är viktiga. Information från opinionsundersökningar ska inte makthavare ta ifrån folket när de ska göra sina röster hörda.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: