En ny typ av strategisk röstning?

12 09 2010

Med en vecka kvar till riksdagsvalet har den borgerliga alliansen fått segervittring. Tillsammans med söndagens Sifo-mätning (läs här) har andra opinionsinstitut givit de borgerliga allianspartierna egen majoritet eller nära egen majoritet. Förvisso är det en vecka kvar till valdagen och i politiken är det en lång tid. Saker kan hända och opinionsmätningar har visat fel förr. Men den spännande kampen mellan blocken som många — däribland jag själv — trodde skulle följa oss fram till valdagen verkar nu utebli. Allianspartierna leder stort över de rödgröna i opinionsundersökningarna.

Spänningen i valet finns dock kvar. Den handlar om de borgerliga partiernas möjlighet att få egen majoritet. De flesta opinionsundersökningar indikerar att Sverigedemokraterna kan komma in i riksdagen. För några veckor sedan menade de flesta att det skulle resultera i minoritetsregering, blocköverskridande uppgörelser och annat. Enda sättet att förhindra parlamentariskt tumult var om väljarna såg till att Sverigedemokraterna hölls utanför riksdagen. Men i och med de borgerliga partiernas frammarsch i opinionen är det möjligt att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen, men att de där inte kan påverka politiken. Detta skulle inträffa om de borgerliga partierna fick egen majoritet.

Detta innebär att blockpolitiken har öppnat dörren för en ny typ av strategisk röstning. Det är möjligt att den borgerliga opinionsframgången till viss del kan förklaras med väljare som starkt ogillar Sverigedemokraterna. För att förhindrindra att Sverigedemokraterna påverkar politiken i riksdagen kan dessa väljare söka sig till det block som har förmåga att skapa en egen majoritet och med den som bas ignorera Sverigedemokraterna utan att behöva bilda en minoritetsregering eller söka uppgörelser över blockgränsen. I detta val tycks den borgerliga alliansen vara ett sådant alterntiv.

Det ojämna förhållandet mellan blocken i den allmänna opinionen kan också föra med sig att stödet för Sverigedemokraterna ökar. När kampen om regeringsmakten var tät mellan den borgerliga alliansen och de rödgröna kan många med sympatier för Sverigedemokraterna ändå rösta på något av partierna i respektive block för att på så sätt avgöra vem som får regeringsmakten. Detta incitament att överge Sverigedemokraterna är nu betydligt lägre än för några veckor sedan. Med den ökade opinionsskillnaden mellan de politiska blocken har också stödet för Sverigedemokraterna ökat. Det är möjligt att väljare med sympatier för sd (eller andra partier utanför riksdagen), som också kan tänk sig rösta rödgrönt, inte längre tycker att detta är så viktigt när kampen mellan blocken kan verka avgjord. Dessa röster kan då i större omfattning gå till partier utanför riksdagen.

För Socialdemokraterna öppnar sig ett mardrömsscenario. För Socialdemokraterna finns en risk att väljarstödet för partiet imploderar. Det har förut hänt andra partier (jämför Moderaterna 2002). Många väljare — också bland Socialdemokraternas egna sympatisörer — verkar tro att valet 2010 blir en förlust (se t ex här). Risken för att en stor del av Socialdemokraternas väljare demobiliseras är överhängande. En del av partiets sympatisörer kan tröttna på politiken då det inte är roligt att förlora och dessutom förlora stort. Dessa kan ha lagt sig till rätta på sofflocket.  Andra väljare som kan tänka sig rösta på Socialdemokraterna kan istället välja att proteströsta. Ytterligare några kan rösta på ett alliansparti för att sätta stopp för Sverigedemokraterna.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: