Alliansen har fler partimedlemmar än de rödgröna

24 08 2010

Inför årets val diskuteras styling i massmedia, TV-reklam, sociala medier, opinionsundersökningar och riktad opinionsbildning. Men en stor del av en valrörelse går ut på att mobilisera partimedlemmar att tala för partiet. Den valkampanj som sker ansikte-mot-ansikte underskattas ofta, kanske för att den är svår att följa och studera. Men den är ofta effektiv. Partiernas medlemmar kan uppfattas som ”riktiga” människor som är som folk och som väljarna har relationer till. Vad sådana opinionsbildare säger, tycker och tänker kan ha stor betydelse i vänkretsen.

Bland statsvetare är det en gammal tanke att vissa partier har många medlemmar, andra har få. Internationellt har framförallt Socialdemokratiska partier blivit kallade för rörelsepartier eller masspartier. Urtypen för ett rörelseparti är när partiet är bildat utan att ha representation i parlamentet, har stöd av många medlemmar och att viktiga beslut fattas demokratiskt inom partiorganisationen, inte enbart bland partiets ledning eller partigruppen i parlametet. I svensk politik brukar också Centerpartiet betecknas som rörelseparti. Övriga partier förväntas istället har relativt få partimedlemmar. Det går förvisso att diskutera i vad mån partierna lever upp till dessa partityper. Men det där med partimedlemmar är går att studera.

Den gamla statsvetenskapliga visdomen pekar på att de rödgröna partierna — främst genom Socialdemokraterna — har många medlemmar, medan den borgerliga alliansen har få medlemmar (väljarstödet för Centerpartiet är ju ganska litet). Men när Surveyinstitutet på Linnéuniversitetet undersökte partimedlemskap i Survey 2009 visade sig att personer som sympatiserar med den borgerliga alliansen har en större andel av partimedlemmarna än de rödgröna. Av de som är partimedlemmar (n=119) stödjer 52 procent den borgerliga alliansen medan 43 procent uppger sig stödja de rödgröna. Endast 5 procent av partimedlemmarna sympatiserar med partier utanför riksdagen. Detta indikerar att den borgerliga alliansen har ett litet försteg framför de rödgröna vad gäller det klassiska valarbetet med frivilliga och obetalda partimedlemmar.

Men när vi röstar är det inte på block, utan på partier. Det enskilda parti som samlar flest partimedlemmar är alltjämt Socialdemokraterna (34 procent), följt av Moderaterna (25 procent) och Centerpartiet (18 procent). Övriga riksdagspartier samlar 4-5 procent av partimedlemmarna. Att har många medlemmar kan alltjämt ha betydelse under en het valkampanj. Frågan är om detta kan syna framöver vad gäller väljarstödet för partierna med flest medlemmar.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: