Pigor och drängar

28 06 2010

Det rödgröna blocket har enats om att avskaffa RUT-avdraget för hushållsnära tjänster. De borgerliga partierna tävlar istället om att hitta på nya användningsområden för liknande avdrag. Det var upplagt för konflikt mellan blocken.

När det så visar sig att några av socialdemokraternas mest framstående företrädare gör RUT-avdrag är en politisk skandal vid handen. Är det inte hyckleri att kritisera ett avdrag som orättvist som politiker, men samtidigt själv använda det i hemmet? I hanteringen av skandalen pekar socialdemokraterna på sig själva som exempel på hur orättvist det är: Ja, vi är höginkomsttagare som kan göra RUT-avdrag. Så ska det inte få vara. Samtidigt menar de som pekats ut och socialdemokraternas partiledare att de regler som beslutats måste gälla även RUT-avdragets kritiker. Mot detta har hävdats att det inte är något tvång att använda RUT-avdraget, utan ett val.

Det finns en moralisk dimension som kommit i skymundan. RUT-avdragets kritiker menar att det är ett sätt att återinföra pigor och ett gammaldags klassystem. Avdraget har också kallats för pigavdrag och människor har indignerat talat om att de minsann städar upp sin skit själva (det vill säga hemma, på jobbet är tydligen städerskor okej). Mot denna moraliska kritik av RUT-avdraget står sig de påkomna socialdemokraterna slätt. För det är tydligt så att de – i den mån pigallogarin är korrekt – tycker det är okej att ha piga hemma och på så sätt återinföra klassystemet. Men det går naturligtvis att invända att det klassystem som införts inte rör pigor eller drängar, utan den politiska klassen. I den politiska klassen kan skillnaden mellan vänster och höger tyckas vara obetydlig.

Det är lätt att få en ensidig bild av pigor och drängar. Det finns en liten grupp som har erfarenhet av att ha piga och deras erfarenheter är nog inte särskilt giltiga i pigdebatten. Det finns fler som har närstående med erfarenhet av att vara piga och dräng. Min pappas första jobb var som dräng. Några år senare var han försäljningschef på ett företag som sålde jordbruksmaskiner och utsäde. Min mormor och morfar träffades när de hade tjänst som dräng och piga. Några år senare hade morfar ett åkeri med flera hästar och så småningom en och annan lastbil. För dessa var piga och dräng en ingång i arbetslivet. För andra har dessa yrken betytt något annat, vilket framgår av pigdebatten. Kanske är det dags att diskutera RUT-avdraget för vad det är, men utan pigdebattens moraliska över- och undertoner.

Krönika publicerad i Smålandsposten 28 juni: http://www.smp.se/ledare/pigor-och-drangar(1987813).gm


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: