Svenskarna gillar blockpolitik

28 05 2010

Idag presenterar jag en studie om svenska folkets sympatier för den borgerliga alliansen och det rödgröna blocket på DN-debatt. Hela studien publiceras inom kort i SURVEYINSTITUTETS  bok Avstamp: svenska folkets värden och åsikter i brännande samhällsfrågor.  Så här presenterar Dagens Nyheter artikeln:

”Ny rapport från Surveyinstitutet: Svenska folket identifierar sig hellre som anhängare av ett politiskt block än av ett politiskt parti. Blockpolitikens belackare utgår ofta ifrån att väljarna inte tycker om blockpolitik och inte vill ha denna typ av politisk konflikt. Vår nya forskningsrapport visar att så inte är fallet. 80 procent av 1 877 intervjuade svenskar svarar att de sympatiserar med ett av blocken. Anmärkningsvärt är att det rödgröna blocket snabbt har nått nästan samma direkta stöd som det borgerliga, som har varit etablerat i decennier. Blockpolitiken har inte heller lett till ökat politikerförakt eller minskat valdeltagande. Inte heller har den gett små ytterlighetspartier utanför riksdagen ökat stöd. Man röstar i stället på det block man vill ska vinna, skriver Magnus Hagevi.” Läs artikeln här.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

9 06 2010
Blockpolitik black om foten för de rödgröna « VÄNSTRA STRANDEN

[…] preferenser tillgodoses samtidigt som man upprätthåller regeringsmaktens auktoritet. Men nu har landskapet förändrats och jag menar att detta är ännu ett av den borgerliga alliansens oerhört lyckade led i det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: